SAPELI 3 minuty

Obliba skla v interiéru neustále roste a i celoskleněné dveře či dokonce stěny jsou stále žádanější. Sklo je přírodní materiál, který vám do interiéru vnese světlo, lehkost a prostor. Je schopné rozdělit místnosti na funkční celky, zároveň nechat interiér opticky spojený a navíc se hodí prakticky všude a do každého stylu a díky speciálním úpravám zajistí i potřebné soukromí.

Skleněné dveře chce mít doma každý, ne každý se ale odváží


graduel
Sklo Graduel

Správný typ skla je základ

Náš program celoskleněných dveří a stěn SAPGLASS nabízí širokou škálu skel, přičemž nejsnazší rozdělení je na skla plochá a ornamentní. Mezi plochá skla patří nejčastěji používané Float, Planibel, Sapelux a Satinato, které lze dodatečně dekorovat vzorem nebo barvou. Satinovaná skla nejsou průhledná, ale průsvitná, díky speciální povrchové úpravě se snadno udržují a nedrží se na nich otisky prstů. Specialitou je také sklo Graduel, které ze satinované části plynule přechází na čiré. Oproti tomu ornamentní skla jsou již v základu se strukturou či vzorem a používají se často pro výplně prosklených dveří. Historicky nejznámější budou kůra nebo činčila, které svoji hrubou strukturou evokují dané přírodniny, ale mnohem zajímavější a modernější jsou dekorovaná skla jako např. Satendecor, Texas, Mastersoft či Mil-rays, která si pohrávají s drobnými geometrickými motivy.

12_chodba_final_1
Keramický tisk na skle může být i v podobě Double vision efektu

Sklo není žádná nuda – vzory pro zpestření

Na celoskleněné dveře i stěny můžete nechat aplikovat rozmanité vzory, kterými celou plochu zpestříte. Navíc se tím rozehraje zajímavá hra světla a stínů, když slunce dveře prosvěcuje a během dne mění světlo směr. V nabídce sortimentu SAPGLASS najdete mnoho vzorů, jako jsou vlnky, spirály, kostky, pruhy, dále motivy inspirované přírodou (stromy, květiny, bambusový stonek nebo třeba zebra), moderní vzory jako písmo nebo obrázky inspirované asijskou kulturou či retro vzory. Kromě těchto možností máte na výběr i motivy dětské, které hrají všemi barvami a jsou ideální pro dveře do pokoje vašich dětí.

16_sapglass_float_cire_posuvne_chodba_3
Celoskleněné stěna s posuvnými dveřmi instalovanými do stropu

Rozměry a bezpečnost

Co se týká rozměrů do šířky a výšky, stejně jako každá plocha, i celoskleněné dveře mají své limity, a to především z důvodů manipulovatelnosti s nimi a jejich vlastní váhy. Tyto hranice jsou však o něco větší než u dveří dýhovaných nebo laminátových. Proto je to skvělé řešení i do velkých stavebních otvorů. „Obyčejné“ otočné celoskleněné dveře v zárubni mohou mít max. rozměr 100 × 245 cm (š × v), dveře celoskleněné posuvné pak 140 × 245 cm. V tomto případě počítejte s tím, že dveře budou vážit cca 90 kg. Pokud jde o celoskleněné stěny, máme v nabídce standardně rozměr max. 590 × 280 cm, přičemž dveře v nich mohou být max. 240 cm vysoké v případě otočného otevírání nebo 260 cm vysoké, zvolíte-li kyvné panty,“ říká Martin Rataj, produktový manažer SAPGLASS.

V otázce bezpečnosti nemusíte mít strach. Dobám, kdy jsme proletěli prosklenými dveřmi v punčocháčích táhnoucích se ještě metr za námi, už odzvonilo. Celoskleněné dveře a stěny SAPGLASS jsou vyrobeny z bezpečnostního kaleného skla, které má oproti klasickému sklu podstatně lepší vlastnosti. „Kalením získává sklo zhruba pětinásobnou pevnost, nelze jej tedy snadno rozbít. A pokud by přeci jen došlo k rozbití, tříští se na malé neostré kousky, stejně, jak například sklo v autě,“ upřesňuje Martin Rataj.

SAPELI

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě SAPELI, která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články.

Navštivte firemní profil SAPELI nebo web sapeli.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu SAPELI a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (3 komentáře)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace