Stavona 5 minut
Společně s profilovým systémem a zasklením tvoří kování jednu ze základních součástí okna. Pohledům je sice (snad kromě kliček a závěsů) z větší části skryté, ale jeho kvalitní provedení je důležitým předpokladem pro kvalitu celého okna.
Nová kování oken

Bezpečí pro vás

Kování oken je mechanický systém, který zajišťuje vazbu mezi křídlem a okenním rámem a umožňuje manipulaci s oknem. Tato součást oken a dveří má klíčový vliv zejména na bezpečnostní funkci a výrobky Stavona charakterizuje především dokonalá propracovanost kování, která přispívá ke znemožnění vstupu nežádoucích osob. Moderní systém celoobvodového kování integruje několik ochranných prvků, které zastaví všechny nežádoucí hosty a stanou se pro ně nepřekonatelnou překážkou.

Kování oken Stavona nabízí zákazníkům bezpečnost v různých variantách a tím nejpokrokovějším způsobem zabezpečení oken je užití inteligentních bezpečnostních čepů. Jde vlastně o takový kovový „hříbek“, který zapadne do tvarově uzpůsobeného protikusu a tím dojde k pevnému spojení rámu a křídla.

p1Myslet na bezpečnost před nenechavci se vyplatí. Zlodějům lze jejich počínání ztížit tak, že je to od jejich úmyslu odradí. Kdy a kde ale nejčastěji dochází k vloupání? Staré přísloví „příležitost dělá zloděje“ míří přesně na zloděje a lupiče, kteří si hlavně ve dne spontánně tipují objekty, které pro ně nepředstavují žádnou překážku. Cesta zloděje do domů vede podle statistik ve více než 80 % oknem nebo terasovými dveřmi, a to ve většině případů vypáčením křídla.

Bezpečnostní díly proti vloupání lze do oken Stavona vždy dodatečně přidat. Zvýšenou bezpečnost oken je možné velmi snadno zajistit pomocí inteligentních bezpečnostních uzávěrů. Jejich dodatečná instalace je snadná díky shodě šroubovacích pozic.

Design pro náročné

V posledních letech je v požadavcích zadavatelů stále více patrný důraz na dobrý design a hezký vzhled. Aby ale okno dobře a sympaticky dotvářelo podobu příbytku, musí také jeho kování splňovat potřebné vzhledové parametry.

Kování oken Stavona má podélné drážkování zjemňující jeho pohledovou plochu a působí tak velmi elegantním štíhlým dojmem. Zaoblené hrany uzavíracích prvků a polohovací pojistky dodávají dílům měkké kontury a hrany kování mají po zkrácení díky zakrytí upravený vzhled.

p3

Pro panty, tedy pro viditelné díly kování, jsou překryty barevnými krytkami a díky jejich mnohobarevné škále je možné bez obtíží zajistit požadované barevné sladění celého okna.

Dlouhá životnost a snadný chod

Kvalitu a funkčnost by chtěl mít špičkovou každý, kdo zamýšlí zakoupit okna. Stavona již po mnoho let montuje do svých oken otvíravě-sklopnou převodovku s pojistkou proti chybné manipulaci (současné otevření a vyklopení křídla). Tato polohovací pojistka, nyní znovu vylepšená, má základní funkci v zabránění chybné manipulace s okenním křídlem. Další její důležitou úlohou je zabezpečení správné funkce tím, že přizvedne i těžká křídla a tím lze okno snadno zavřít. Důsledkem toho je nepochybně delší životnost oken, vyšší komfort obsluhy a snazší seřizování oken.

p4

Moderní terasové a balkónové dveře si lze již těžko představit bez dveřní západky, která zabezpečí dveře proti samovolnému otevření, a to například větrem. Výhodou inovované dveřní západky je to, že se dveřmi velice lehce manipuluje a zvyšuje se tím uživatelský komfort. Západka také zajistí, že při sklápění není chod balkónových dveří doprovázen charakteristickým „cvakáním“ a stejně jako u oken lze i na balkónové dveře namontovat automatickou pojistku. Ta zabrání chybné manipulaci s klikou, takže se nikdy nemůže stát, že by se vám křídlo dveří mohlo současně vyklopit i otevřít.

Úspory energie a těsnost oken

Jedním z nároků investora je v současné době požadavek na úsporu energie, který je díky možnosti cíleného větrání ve větší míře splněn. Předpokladem dobrých parametrů oken v rovině energetických úspor je jejich dobrá těsnost, kde mají svoji funkci již zmíněné inteligentní bezpečnostní čepy, které jsou regulovatelné v přítlaku, čímž okno utěsní a to se stane prakticky neprodyšným.

p5

Jak upozorňují odborníci ze Stavony, větrání a výměna vzduchu je však naprosto nutná. Pro různé roční období nebo výkyvy počasí je potřeba volit rozdílné formy větrání. Letní větrání zabezpečí permanentní větrání s minimálním rozdílem mezi venkovní a vnitřní teplotou. Naopak nárazové větrání zajistí ráznou výměnu vzduchu v místnosti. Okno by u tohoto způsobu nemělo zůstat bez dohledu, protože hrozí nebezpečí poškození větrem nebo průvanem.

Mikroventilace neboli spárové větrání štěrbinou mezi křídlem a rámem zajišťují speciální nůžky. Při nastavení kliky do polohy 45° se křídlo vykloní a vznikne tím větrací štěrbina. Nůžky standardně obsahují integrovanou protiprůvanovou pojistku, která zabraňuje přibouchnutí křídla vlivem průvanu. Mikroventilaci je vhodné užívat v měsících, kdy venkovní teplota neklesne pod 0°.

Letní větrání

Pro stálé větrání při minimálním rozdílu mezi vnější a venkovní teplotou.

p6

Nárazové větrání

Pro ráznou výměnu vzduchu. Mějte však okno pod dohledem, aby nedošlo k poškození průvanem.

p7

Mikroventilace

Je vhodným řešením větrání v období, kdy venkovní teplota neklesá pod 0°C.

p8

Zdroj textů: stavona.cz. Zdroj obrázků: stavona.cz.
stavona

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě Stavona, která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články.

Navštivte firemní profil Stavona nebo web stavona.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu Stavona a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (jeden komentář)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace