PlanetaOken
| | 2 minuty

Blower door test

Blower door test je detekční metoda na zjišťování vzduchotěsnosti obálky budovy a tím i k zjištění energetické náročnosti domu. Při vadách vzduchotěsnosti oken, stěn či střechy totiž dochází k významným únikům tepla a tím i větší náročnosti na vytápění.

O co jde?

Zařízení blower door sestává z velkoprůměrového ventilátoru zasazeného v rámu s plachtou ve dveřích, popř. v okně v obvodové stěně, pomocí kterého je v budově vytvořen podtlak i přetlak při tlakovém rozdílu 50 Pa. Tímto měřením lze zjistit, kolik vzduchu proudí netěsnostmi do interiéru. Postup celého měření je standardizovaný.

Blow door test se nejčastěji používá pro lokalizaci netěsnosti u pasivních domů, roubenek nebo podkrovních bytů, kdy se obvodová stěna skládá z více konstrukčních prvků a tak je náchylnější na různé netěsnosti. U pasivních domů jsou testy nezbytností pro dosažení správné účinnosti řízení větrání interiéru. Netěsnosti je nutné odstranit z důvodu pronikání vlhkého vzduchu do konstrukce obvodového pláště, kde působením chladného vzduchu dochází ke kondenzaci vlhkosti.

Teplota, tlak a rychlost proudění

Velice důležité je udržovat postupy měření a zařízení aktuální, kdy by se měřící zařízení mělo pravidelně kalibrovat. Důležitá jsou především přesná měření teploty, tlaku a rychlosti proudění. Povolené tolerance jsou pro teplotu ±1 K, pro tlak ±2 Pa a rychlost proudění vzduchu ±7 %. Pokud je kalibrace zanedbána nebo provedena nedbale, vnáší se do naměřeních hodnot chyba. Dále je při měření nutné zadat co nejpřesněji vnitřní objem budovy. Vzhledem k tomu, že se naměřená hodnota vztahuje k objemu měřené budovy, je tato hodnota do určité míry rozhodující. Tyto požadavky zajistí akreditace zkoušky Českým institutem pro akreditaci o.p.s.

Co říkají normy

Kam dál?

Protipožární dveře

Výběr těch správných protipožárních dveří může být otázkou života a smrti. Podle jakých kritérií se protipožární dveře dělí a které tedy…

Skryté kování na oknech

Skrytá kování na oknech nejen že zkrášlí interiér vašeho domu, ale navíc disponují i mnoha pozitivními praktickými vlastnosti. Pojďme se…

Cylindrické vložky – jejich třídy a typy

Využití cylindrických vložek nabízí další dobrý způsob, jak zamezit nezvaným návštěvníkům vniknutí do vašeho domu. Jak se tedy cylindrické…

Využijte Velikonoce k přípravám terasy na slunečné dny

Stále ještě jste si nenašli čas, abyste připravili posezení na své terase? Pokud se na Velikonoce nikam nechystáte, máte jedinečnou možnost…

Climax – Vystavovali jsme na R+T ve Stuttgartu

Nenechali jsme si ujít největší celoevropský veletrh stínící techniky v Německu a to již tradičně díky velkému úspěchu z minulé výstavy.

Okna z PVC a ekologie – závazek společnosti Inoutic

Společnost Inoutic má jasný pohled na ekologii v rámci výroby PVC profilového systému a následně okenních a dveřních výrobků.