PlanetaOken
ŽALUZIE NEVA | | 3 minuty

Vybíráme materiál venkovních žaluzií: proč je nejlepší hliník?

Vnitřní žaluzie mohou být vyrobené klidně ze dřeva nebo textilií – nemusí totiž čelit dešti ani mrazům. Ale pokud vybíráte venkovní žaluzie, je potřeba materiál, který vydrží i drsné venkovní podmínky. Přečtěte si, jak podle materiálu poznáte žaluzie, které přežijí klidně i přes 10 let.

U interiérových žaluzií máte na výběr celé spektrum materiálů, jako je kov, dřevo, plast, bambus či textilie. Nabídka u venkovních žaluzií je ale omezená – vyrábí se totiž jen z takových materiálů, které jsou dostatečně odolné a nevadí jim vlhko, silný vítr ani výkyvy teplot. Nejčastěji se proto venkovní žaluzie vyrábí z hliníku.

Proč jsou nejlepší lamely z hliníku?

Hliník je lehký kov, který je současně velmi pevný a odolný. Díky tomu se nemusíte bát, že se žaluzie při silnějším větru polámou. Hliníkové žaluzie navíc:

Na výrobu venkovních žaluzií NEVA bereme hliník ze Švýcarska – jeho povrch je upraven speciálním lakem na bázi polyuretanu a polyamidu. Nejenže má pak výsledný lak krásnou strukturu, ale je také neskutečně pevný a odolný.

V menší míře najdete na trhu i dřevěné venkovní žaluzie. Ty mohou být zajímavé hlavně pro architekty, kteří na stavbu hledají přírodní materiály. Jejich nevýhodou jsou ale omezené možnosti výroby – na rozdíl od hliníkových žaluzií nelze vyrobit dřevěné lamely ve tvaru Z ani S. Navíc je dřevo náročnější na údržbu.

Kontrolujte hlavně materiál komponent

Kromě lamel se při výběru stínění dívejte i na materiály, ze kterých jsou vyrobené jednotlivé komponenty žaluzií. Ověřte si kvalitu zejména u plastových částí – nekvalitní plasty se snadno lámou, vlivem tepla se deformují a hlavně na namáhaných dílech (jako je například vodicí kolík) dlouho nevydrží.

Soustřeďte se především na tyto komponenty:

Dívejte se nejen na materiál lamel, ale hlavně na to, z čeho jsou vyrobené komponenty.

Lamelami ani komponenty to ale nekončí, správný materiál je podstatný i u dalších částí žaluzií, například motoru. Při výběru se obraťte na firmy s tradicí – u těch nehrozí, že zaniknou a vy přijdete o možnost případného servisu. V Žaluziích NEVA spolupracujeme se značkami Somfy, Geiger nebo Elero.

Kam dál?

Trendy ve výstavbě energeticky úsporných budov

Jak fungují energeticky úsporné budovy a na jaké typy se dělí? To si můžete přečíst v našem podrobném článku.

10 věcí, které musíte vědět o hliníkových fasádách

Fasádní systém, který prosklené hliníkové fasády tvoří, je stále používanější. Jedná se sice o celkem nákladné řešení, ale dosáhnete tím…

Balkónové dveře pro domácí mazlíčky

Jestli máte kočku nebo psa, kteří chodí i do domu, je vhodné pořídit si dvířka pro domácí mazlíčky, abyste jim pořád nemuseli dělat…

Co je u nás nového 2.12.2019 – 8.12.2019

Přečtěte si, co je u nás nového, co se u nás děje, jak jsme se rozrostli a další informace z dění na portálu.

Heroal získává ocenění German Design Award 2020 za špičkový produktový design

Jako výrobce vysoce kvalitních systémových řešení z hliníku pro pláště budov získala společnost heroal cenu German Design Award 2020. Cena…

Aluprof dvojnásobným vítězem soutěže CIJ Awards Poland 2019

Během 18. finále soutěže CIJ Awards Poland, které se uskutečnilo 6. listopadu v hotelu Raffles Europejski ve Varšavě, byly uděleny…