PRAMOS, a.s. 5 minut

Jsou hliníkové dveře tou správnou volbou? K jejich využití se můžete rozhodnout pro jejich luxusní vzhled nebo z nutnosti, a to třeba pokud očekáváte frekventované každodenní používání. V obou případech ale můžete čerpat ze všech konstrukčních i vizuálních výhod, které tento lehký a odolný kov přináší.

Jak vybrat hliníkové vstupní dveře?

Výhody a omezení hliníkových dveří

Výhody

  • Moderní vzhled: jedním z hlavních trendů v luxusním bydlení je dnes návrat k designové jednoduchosti, která podtrhává osobitost použitých materiálů.
  • Slícování s fasádou: možnost umístit dveře do zdi nebo prosklené fasády bez přečnívajících falců.
  • Překryvná dveřní výplň: specifikum našich hliníkových dveří, kdy je celé dveřní křídlo pohledově jednolité bez rámu a překrývá i zárubeň pro další minimalizaci pohledových detailů.
  • Nepřekonatelná mechanická odolnost: ne nadarmo je hliník nejpoužívanějším kovem v leteckém průmyslu. Kombinace malé hmotnosti a velké konstrukční pevnosti je velkou výhodou i u dveří, vstupních portálů a prosklených stěn.
  • Bezúdržbovost a odolnost proti vlivům podnebí.
  • Při použití nejlepší izolace stále splňuje podmínky pro pasivní budovy.

Omezení

  • Hliníkové dveře vyjdou výrazně dráž než ty plastové. Vzhledem k užitné hodnotě je to ale pochopitelné.
  • Hliník ze své podstaty nenabízí tak dokonalou tepelnou izolaci jako plast. Při použití nejširších dveřních výplní a vsunutých izolačních vložek v rámu je nicméně i s hliníkovými dveřmi možné splnit normu pro pasivní bydlení.

Je nutné si něco rozmyslet před výběrem dveří?

Hliník nemá na rozdíl od plastu tu nevýhodu, že by trpěl na slunečné fasádě rizikem nevratných deformací. Vzhledem k trendu tmavě šedých až černých hliníkových dveří je ovšem potřeba i u hliníku přemýšlet nad vhodným zastínění, pokud nechceme dveřní konstrukci během léta zbytečně namáhat. Z logiky věci je také vhodné do venkovních dveří pořídit širší dveřní výplň, zatímco dveře do chodby nebo předsíňky mohou mít izolaci přiměřeně slabší.

Uniká hliníkovými dveřmi teplo?

Jednoduchá odpověď: neuniká. Pokud správně doléhají po celém obvodu těsnění, omezuje se veškerý přenos tepla jen na vedení materiálem. Tepelný most je v hliníkových dveřích přerušený kompozitní vložkou a panely výplně jsou tvořené izolační pěnou sevřenou mezi dvěma hliníkovými plechy. Moderní technologie umožňují dosáhnout standardu nízkoenergetického bydlení nebo s použitím nejlepšího možného vybavení dveří dodržet i hodnoty podle vyhlášky pro pasivní dům.

pramos tepelný most

Řez hliníkovými dveřmi s viditelnou tepelnou izolací a přerušeným tepelným mostem na profilu.

Volba profilu a šířky dveřní výplně

Z našich dvou profilů PONZIO PE 68 a PONZIO PE 78 N ten druhý dosahuje lepších izolačních vlastností. Navzdory faktu, že hliník skvěle vede teplo a hliníkové dveře nikdy nedosahují tak dokonalých hodnot izolace jako dveře plastové, pořád se bavíme o ekologickém řešení domácího vytápění a o možnosti zařídit si nízkoenergetickou domácnost, a to v ideální konfiguraci dveří dokonce i podle normy pro pasivní dům.

Zárubně a práh dveří

Hliníkové dveře se montují jako komplet s hliníkovými zárubněmi tak, aby při zavření dokonale doléhaly po celém obvodu pomocí dorazových těsnění. Dveřní práh je také hliníkový a tepelný most je přerušen kompozitní vložkou. Běžný práh, na který dosedají dveře, může být nižší než práh používaný pro dveře plastové. Bezbariérový práh potom vyžaduje izolaci ve formě kartáčů na dolní hraně dveří.

Členění a zasklení

I když ničím nerušená jednolitost hliníkových dveří je tím, co hliník odlišuje od ostatních materiálů, a také tím, co lidé nejčastěji vyhledávají, hliníkové dveře přirozeně nabízejí i různé formy členění a prosklení. U zasklení je možné volit mezi dvojsklem a trojsklem a v případě zvýšených požadavků na tepelnou izolaci trojsklo společně s širším profilem dveří určitě doporučujeme. Kromě čirých skel je samozřejmě možné (a často žádoucí) použít skla reflexní nebo ornamentální.

Barvy a dekory

Hliníkové dveře mohou být nalakované podle vzorníku barev RAL ​a dokonce v několika zdařilých dřevěných imitacích​. Svůj osobitý design můžete dveřím dodat i správným výběrem povrchu. Povrch může být matný, pololesklý a nebo se může jednat o nyní velmi moderní strukturální barvu.​ Před finálním rozhodnutím o barvě nebo dekoru dveří doporučujeme navštívit jednu z našich regionálních poboček a podívat se na vystavené hliníkové profily v denním světle.

Kování a bezpečnost

Hliník jako materiál na výrobu dveří přirozeně zvyšuje jejich odolnost proti nechtěnému nebo násilnému poškození. Proto jsou hliníkové dveře nejlepší volbou pro místa s velkým pohybem lidí, jako jsou vstupní portály do bytových domů, veřejné instituce nebo obchodní domy.

Panty a kování se montují do masivních výztuh dveří. Na výběr je dnes tříbodový systém zamykání s masivními hákovými rozvorami, druhý zámek nebo dveřní hlídač, případně neodvrtatelná zámková vložka odolná proti vyhmatání, která splňuje 4. bezpečnostní třídu.

Dveřní doplňky

Vhodným doplňkem pro hliníkové dveře jsou také samozavírače, systémy pro elektrické otevírání a zejména ocelová madla, která hliníkovým dveřím dodají moderní vzhled.

Zdroj textů: pramos.cz. Zdroj obrázků: pexels.com.
pramos

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě PRAMOS, a.s., která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články nebo produkty.

Navštivte firemní profil PRAMOS, a.s. nebo web pramos.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu PRAMOS, a.s. a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (2 komentáře)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace