PlanetaOken
Česká komora lehkých obvodových plášťů | | 19 minut

Sklovina, materiál, výroba a vlastnosti stavebního skla

V tomto článku bychom vám rádi předali několik základních charakteristik stavebního skla.

Sklovina, materiál, výroba, vlastnosti

Tabulové sklo používané ve stavebnictví je vyrobeno ze sodnovápenatokřemičité skloviny získané roztavením směsi křemenného písku (70% až 72%), sodného tavidla (14%), stabilizátoru ve formě vápence (10%), a oxidů kovů pro získání specifických vlastností. Tabulové sklo plavené (float) se vyrábí roztavením směsi základních surovin a recyklovaného skla při teplotě kolem 1550°C, tavenina se při teplotě okolo 1000°C plaví po hladině roztaveného cínu, čímž se dosáhne dokonalé rovinnosti. Roztahováním nebo stahováním válci se upravuje tloušťka finálního skla. Kontinuální pás plastické skloviny je oddělován od hladiny cínu a prochází chladící pecí, kde se teplota sníží z teploty 620°C na teplotu 250°C a dále se kontrolovaně ochlazuje, aby se sklo zbavilo vnitřního pnutí. Vychlazený pás skla se řeže na základní formát 6000 mm x 3210 mm (tzv. Jumbo). Vlastnosti plaveného skla jsou definovány normou ČSN EN 572–2.


Jmenovité tloušťky plaveného skla (float)

Tabulové sklo foukané nebo tažené se vyrábí historickými postupy, nemá dokonalou rovinnost, je mírně strukturované a používá se při rekonstrukcích historických objektů, nebo jako designový prvek.
Foukané sklo se vyrábí tak, že se píšťalou vyfoukne dutý válec o požadované tloušťce stěny, ten se podélně rozřízne, a sklo se potom natáhne do roviny.
Tažené sklo se vyrábí vertikálním taháním skloviny přes válce. Tyto technologie umožňují vyrábět pouze malé formáty tabulí (podle výrobce přibližně 1 m x 1 m u foukaného skla a 1,6 m x 2 m u taženého skla).


Světelné a energetické charakteristiky skla

Povlak skla vrstvami oxidů kovů upravuje optické a reflexivní vlastnosti tabulového skla.

Povlak se nanáší dvěma technologickými postupy:

• Pyrolytickou technologií přímo v lince na výrobu plaveného skla (tzv. tvrdé pokovení). Tato vrstva je odolná proti klimatickým vlivům, zlepšuje protisluneční vlastnosti skla, zvyšuje reflexi. Sklo je možné použít v izolačním dvojskle jako vnější tabuli s pokovenou vrstvou na pozici 1 nebo 2. Pokovení na pozici 1 má větší reflexi, na pozici 2 způsobuje větší tepelné namáhání skla a doporučuje se sklo tepelně upravit. Sklo se vyrábí v základním formátu, a je ho možné je dále běžně opracovávat (řezat, vrtat, kalit, ohýbat).
• Metodou katodového rozprašování ve vakuu (tzv. měkké pokovení), čímž sklo získá nízkoemisivní vlastnosti. Pokovení se nanáší jak na sklo v základním formátu, tak na kompletně obrobenou tabuli (naformátovaná, obroušená, tepelně zpracovaná). Tento kovový povlak není obecně odolný vůči technologickým a klimatickým vlivům, protože je náchylný k oxidaci. Proto se sklo používá výhradně do izolačních skel (dvojskel a trojskel) pokovenou vrstvou do meziskelní dutiny. Pozice povlaku může mít vliv na tepelně technické parametry izolačního skla (u tzv. selektivních skel má pozice povlaku na parametry zásadní vliv), a současně ovlivňuje některé z jeho optických vlastností.
Většina výrobců nízkoemisivních skel v současné době vyrábí i tzv. „kalitelné“ vrstvy – to znamená, že takové sklo lze tepelně upravit bez rizika poškození nízkoemisivního pokovení.

Základními požadavky na skla s požární odolností jsou:

• celistvost (kategorie E) je taková vlastnost, která zajistí, že sklo po stanovenou dobu požáru nevypadne z konstrukce, z jeho povrchu nebudou šlehat plameny a nebude mít takové praskliny, kudy by prošlehl oheň (při zkouškách se pro ověření prasklin používají měrky).
Celistvé sklo typu E se může rozžhavit, a tepelný tok (radiace) může růst nade všechny meze;
• omezená radiace (kategorie EW) je vlastnost, která zajistí, že tepelný tok z rozžhaveného celistvého skla během stanovené doby trvání požáru nepřesáhne hranici danou normou;
• izolace (kategorie EI) je vlastnost, která zajistí, že se během stanovené doby na neohřívaném povrchu skla teplota lokálně nezvýší o teplotu 180°K, a v průměru se teplota na neohřívaném povrchu skla nezvýší o 140°K.
Pro zajištění celistvosti (E) lze použít k tomu určené dva druhy skel:
• skla s nízkým podílem jiných prvků než křemíku (křemík taje při teplotě kolem 2300°C), která jsou tepelně tvrzená a zpravidla se neporuší po celou dobu požáru;
• skla s drátěnou vložkou, která sice během požáru popraskají, ale neotevře se v nich spára taková, že by porušila celistvost.

Pro omezení radiace (EW) nebo zajištění izolace (EI) se používají skla vrstvená s jednou nebo více speciálními mezivrstvami, které jsou tvořeny roztoky solí, nebo polymery, a jsou čiré. V případě zatížení požárem reagují na vysoké teploty, zvětšují svůj objem, a tepelně izolují další vrstvy skla a prostor na chráněné straně.
Požárně odolná skla je možné vyrobit také ze skel probarvených nebo dekorativních, a je možné mezi jednotlivé tabule skel vkládat i bezpečnostní fólie.
Požárně odolná skla kategorie EW a EI je možné slepit do dvojskel, tím mohou získat charakteristiky skel tepelně a zvukově izolačních, případně i bezpečnostních, nebo neprůstřelných.

Doplňkové materiály

Prvky z nerezové oceli

Nerezová ocel má díky svým vlastnostem široké použití při konstrukci lehkých obvodových plášťů. Kromě uplatnění, především své vysoké pevnosti na některých nejvíce namáhaných uzlových bodech konstrukce, používá se hlavně na spojovací materiál, jako jsou samořezné a metrické šrouby. Z nerezové oceli jsou vyráběny i vnější doplňkové prvky nebo kování, případně profily.

Prvky z oceli a železa

Z běžné oceli, ať už upravené pozinkováním nebo jinak ochráněné proti korozi, se vyrábí převážně kotevní prvky, popřípadě i některé profily. Použití je především v interiéru z důvodu nižší ochrany proti korozi.

Izolátory

Na izolátory, resp. přerušení tepelných mostů, se používají různě tvarované profily či pásky z tepelně izolujících plastů (polyamidu, polythermidu nebo polyuretanu vyztužených skelným vláknem, PVC, laminátů, apod.). Izolátory, které nemají pevnostní funkci, mohou být v systémech bez požární odolnosti vyrobeny z materiálů na bázi polystyrenu, polyuretanu, a pěnového polyetylénu.

Těsnění

Na osazení zasklení, jeho utěsnění, pružné či dilatační spoje a těsnění mezi rámy a křídly, se používají profily z tvárného materiálu na bázi EPDM (elastomer z EtylenPropylenDienu třídy M – syntetický kaučuk), nebo ze silikonu.

Spojovací prvky

Převážnou část spojovacích prvků systémů ocelových a hliníkových lehkých obvodových plášťů tvoří šrouby z nerezové oceli. Použití pozinkovaného ocelového spojovacího materiálu zpravidla není vhodné pro exteriérovou část konstrukce.

Prvky z plastů

Pro zakončující díly konstrukcí nebo součásti kování se používají součástky z plastů. Výhodou těchto dílů je možnost zjednodušení výroby. Prefabrikované díly mají často velmi složité tvary, které by se běžným obráběním komplikovaně vyráběly. Nevýhodou je velmi omezená barevná škála těchto dílů a nižší odolnost na stárnutí, či odolnost proti UV záření.

Lepidla a tmely

Různé druhy lepidel a tmelů našly široké uplatnění při výrobě i montáži rámových konstrukcí i lehkých obvodových plášťů. Při jejich aplikaci je vždy nutno respektovat doporučení výrobce, podmínky aplikace, a zásady kompatibility lepených materiálů.

Kam dál?

Kam se hodí dřevěné interiérové žaluzie?

Kam nejlépe využijete dřevěné žaluzie, z jakého materiálu vybírat a hodí se pro vás spíše ty vertikální, nebo horizontální?

Úspěšné novinky v sortimentu roku 2019

Prohlédněte si úspěšné novinky v sortimentu interiérových dveří a zárubní společnosti CAG pro rok 2019.

Údržba sítí proti hmyzu – co říká CLIMAX?

V naší nabídce najdete různé druhy protihmyzových sítí od těch klasických pevných, dveřních, posuvných, rolovacích až po plisé sítě. Sítě…

Co je u nás nového 14.10.2019 – 20.10.2019

Přečtěte si, co je u nás nového, co se u nás děje, jak jsme se rozrostli a další informace z dění na portálu.

Aluprof System Czech – členem České rady pro šetrné budovy

Od září je Aluprof System Czech s.r.o. členem České rady pro šetrné budovy, neziskové organizace s cílem proměnit stavební byznys směrem k…

Trido na veletrhu FOR ARCH 2019

Na letošním stavebním veletrhu FOR ARCH 2019 jsme představili 2 unikátní řešení garážových vrat – vrata TRIDO Evo v exkluzivním designu a…