PlanetaOken
| | 5 minut

Sekční a rolovací garážová vrata

Sekční garážová vrata jsou nejčastěji využívaným systémem garážových vrat, která se skládají z takzvaných sekcí a která fungují na principu kroutivých pružin, jež zajíždějí na vodících kolejnicích pod strop. Při otevírání a zavírání dveří nehrozí riziko poranění, jelikož jsou vrata vybavena bezpečnostními zámky. Sekční garážová vrata mohou obsahovat také vstupní dveře, musí ale splňovat konkrétní předpoklad a být nejméně 500 mm od kraje vrat. Výhodou vstupních dveří je, že při vstupu například s kolem do garáže nemusíme otevírat dveře celé.

Sekční vrata

Při montáži sekčních vrat musíme počítat s omezeným prostorem pod stropem, kde budou trvale umístěny kolejnice, díky čemuž vznikne dostatek místa na parkování v garáži. Co může být rozhodující při výběru vrat a proč zvolit právě vrata sekční? Jejich rozmanitost, snadná údržba a další přednosti vám zaručí nejen dlouhou životnost, ale také funkčnost vašich garážových vrat.

Výhody sekčních vrat

Nevýhody sekčních vrat

Rolovací vrata

Rolovací vrata jsou elegantní volbou a úsporným řešením v místech, kde není mnoho prostoru. Využívají se především pro uzavírání garáže a k zabezpečení a uzavření prosklených vchodů a výloh. Používají se také k předělení prostoru v halách či skladech a fungují na podobném principu jako klasické rolety. I tento typ vrat má přitom své vlastní výhody a nevýhody, které je před jejich pořízením potřeba znát.

Výhody rolovacích vrat

Nevýhody rolovacích vrat

Křídlové a posuvné brány

Pokud právě řešíte otázku typu vjezdu na pozemek a nevíte si rady, máme pro vás několik možností výběru. Na trhu jsou uvedeny hned dva druhy bran, a to brány křídlové a posuvné. Obě varianty jsou velmi vyhledávaným a moderním řešením k uzavření vjezdu nejen k rodinným domům, ale také k firmám a areálům.

Křídlové brány

Tyto brány se využívají u vjezdů do objektů a převážně v místech, kde nelze použít samonosné posuvné brány z důvodu malého bočního prostoru. Křídlové brány se dále rozdělují na jednokřídlé nebo dvoukřídlé (jejichž křídla jsou uchycená za pomoci regulovatelných otočných pantů). Panty jsou vyrobeny z jeklových profilů. Na výběr máte několik možností výplně, a to bez výplně nebo s dřevěnou či kovovou výplní.

Výhody křídlových bran

Nevýhody křídlových bran

Pokud stále váháte, zda zvolit křídlové brány, na výběr máte další dvě možnosti, které jsou uvedeny na trhu, a to brány posuvné, které se dělí na samonosné posuvné brány a na kolejnicové pojezdové brány. Otevírání obou typů posuvných bran se vykonává pomocí elektrického pohonu či s ručním ovládáním, jak jinak se od sebe ale vzájemně liší?

Samonosné posuvné brány

Tyto brány se otevírají na principu posunu do strany mimo vozovku převážně podél oplocení. Samonosná brána je nesená přibližně 8 cm nad nejvyšším bodem vozovky na specifickém podpěrném profilu. Tento profil je ukotven mimo průjezdnou část vozovky za pomoci dvou vozíčků.

Výhody posuvných bran

Nevýhoda pojezdových posuvných bran

Kolejnicové pojezdové brány

Tyto brány pracují na zásadě otevírání posunem do strany mimo vozovku zpravidla podél oplocení. Jak už z názvu vyplývá, kolejnicová pojezdová brána jezdí po kolejnici, což je zabetonovaný železný „I“ profil, jehož hrana je tvořena úhelníkovým profilem ve tvaru L.

Kam dál?

Vchodové dveře – dřevo, plast, hliník

Vchodovými dveřmi vstupujeme do domu a tudíž nás upoutají svým vzhledem jako první, když dům ráno odpouštíme či se do něj večer vracíme.

Podkladové profily aneb nejstudenější místo pod oknem

Současná doba a tlak na energetické úspory přináší i do okenního a dveřního sektoru inovované části otvorových výplní. Mezi ně přitom patří…

Dvojskla, trojskla, nebo čtyřskla?

Většinu lidí, kteří uvažují o pořizování nových oken, rozhodně nečeká lehký úkol. Nabízí se jim totiž otázka, zda si pořídit dvojskla,…

Revoluce firmy Drutex – okno místo tabletu a televizoru

Drutex uvedl na trh inovovaný produkt směřující do budoucnosti. Nové interaktivní okno, které umožňuje prezentaci multimediálního obsahu,…

Garážová vrata PRAKTIK od firmy LOMAX

Inspirovali jsme se sekčními garážovými vraty, vzali panely a postavili je svisle. Posuvná vrata tak nezajíždějí pod strop garáže, ale do…

Nový samolepicí TwinAktiv

Okenní folie se kterou neděláš zbytečné kroky navíc! S novou samolepicí folií TwinActiv ME508 nemusíš dělat zbytečné kroky navíc.…