PlanetaOken
PRAMOS, a.s. | | 3 minuty

Plastová okna a životní prostředí

V době, kdy roste tlak na redukci plastového odpadu, bychom si měli otevřeně říci – jsou plastová okna vůči přírodě tolerantní, nebo představují zátěž? Pro pochopení významu plastových oken v kontextu ochrany životního prostředí si řekneme nejdříve něco o efektu kvalitních oken na spotřebu energií, poté o výrobě oken a nakonec o konci životnosti a možnostech recyklace.

Energii získáváme z přírody a kvalitní okna ji šetří

V principu jakákoliv lidská činnost se dá přepočítat na spotřebu energie a výroba energie pak na produkci odpadů. Rozvojem nových technologií pro zateplení domů, ale i komerčních nebo veřejných budov, jsme udělali nemalý a velmi podstatný krok směrem ke snížení naší spotřeby fosilních paliv. A to je dobře.

Moderní plastová okna jsou nedílnou součástí nízkoenergetických nebo i pasivních staveb, jejichž cílem je nejen ušetřit peníze na provoz, ale hlavně snížit naši závislost na každodenní spotřebě energie.

Okna – produkce plastů, která dává smysl

V současnosti známe tři hlavní materiály, ze kterých se okna vyrábí: dřevo, hliník a PVC. Pro okna dřevěná platí, že vyjdou draho a vyžadují o něco komplikovanější péči, konkrétně nátěry pro ochranu před vlhkostí.

Hliníková okna jsou taktéž poměrně drahá a přes všechny své výhody nedosahují hodnot tepelné izolace dostatečných pro pasivní bydlení. Plastová okna vynikají v izolačních vlastnostech a hlavně jsou ze všech možností nejlevnější. Cenová dostupnost úsporných technologií je pro přírodu důležitá. K čemu bychom měli kvalitní izolační materiály, kdyby si je většina lidí nemohla dovolit?

Snaha omezit produkci plastů tam, kde vzniká okamžitá ekologická zátěž (jednorázové plasty, obaly) je naprosto v pořádku. Plastová okna se vyrábějí s předpokládanou životností překračující 30 let a poté se stávají lukrativní surovinou pro výrobu recyklátu. Jejich podíl na celkovém objemu produkovaného odpadu je tak naprosto zanedbatelný.

Co s plastovými okny na konci životnosti?

Materiály ze skupiny takzvaných termoplastů se vyznačují tím, že je možné je mnohokrát roztavit a znovu nechat ztvrdnout bez ztráty klíčových fyzikálních vlastností. Díky tomu značná část světové produkce PVC nekončí ve spalovnách nebo na skládkách, ale nachází další a další uplatnění v produktech z recyklovaných plastů.

Hlavní výhodou plastových oken proti jiným plastovým výrobkům v současnosti je jejich jednodruhové složení. Firmy podnikající s recyklovanými odpady mají zpravidla největší problém roztřídit jednotlivé plasty od sebe tak, aby se vzniklé granule daly prodat jako jakostní materiál k dalšímu zpracování. Třicet let staré plastové okno představuje velký a dobře zpracovatelný kus čistého PVC – sen každého zpracovatele.

Šetřete přírodu i vlastní kapsu

Pro to, aby plastová okna dobře plnila svoji úlohu, musí být dobře seřízená a musí mít nepoškozené těsnění. Větrat je v topné sezóně potřeba tak, aby se rychle vyměnil zadýchaný vzduch a zároveň odešlo co nejméně tepla. Svoji roli také hraje přesah okenního parapetu nad topením, umístění záclon a závěsů nebo rozestavění nábytku v místnosti. Informujte se, jakými dalšími metodami ušetříte doma peníze a prospějete životnímu prostředí.

Zdroj obrázků: https://www.pramos.cz/.

Kam dál?

Výhody denních a nočních žaluzií, o kterých možná nevíte

Technologie změnila způsob, jakým žijeme, způsob interakce mezi námi a světem, a dokonce i způsob, jakým spíme.

Proč se nebát zimní montáže plastových oken?

Nebojte se domluvit si namontování nových plastových oken třeba i v podzimních nebo zimních měsících.

Hliníkové okenní systémy

Jaké jsou vlastnosti hliníkové slitiny a jak probíhá výroba hliníkových okenních profilů? To si můžete přečíst v našem novém článku.

Co je u nás nového 24.2.2020 – 1.3.2020

Přečtěte si, co je u nás nového, co se u nás děje, jak jsme se rozrostli a další informace z dění na portálu.

Geus okna – hliníková okna z profilů Aluprof

Aluprof je předním evropským distributorem hliníkových systémů pro výrobce otvorových výplní. Díky tomu máte možnost získat velmi kvalitní…

Co je u nás nového 17.2.2020 – 23.2.2020

Přečtěte si, co je u nás nového, co se u nás děje, jak jsme se rozrostli a další informace z dění na portálu.