PlanetaOken
| | 5 minut

Nejrůznější tipy a triky na mytí oken

Jaro přichází a je čas na mytí oken. Podívejte se proto na několik užitečných rad, které vám pomůžou udržovat skla vašich oken opravdu křišťálově čistá.

Správně umýt okna je umění

Každý je myje jinak a každý má zaručený recept, jak to udělat nejlépe. Asi se všichni ale shodneme na tom, že nejlepší způsob je ten, který nás naučila naše maminka nebo babička. Ať už ale myjeme okna plastová nebo hliníková, vždy bychom měli dodržovat několik zásad:

A co na mytí oken použít? Nejvíce doporučované nástroje na mytí oken jsou rozmývák, stěrka a utěrka z mikrovlákna. I když ale naše babičky tyto nástroje k dispozici neměly, přesto zvládaly umývat okna dokonale. Stačil jim obyčejný hadr, kterým okna umyly, a noviny, kterými je doleštily. Babské rady na mytí oken „octová voda ocet“ je nenahraditelným pomocníkem v domácnosti nejen našich babiček. Je skvělým odmašťovačem a rychle si poradí i s drobnou plísní, která se může objevit v okolí okenních rámů. A pozor! Odpuzuje také mouchy! Pokud tedy chcete okna zbavit nečistot a ještě je mít krásně lesklá, přidejte do teplé vody trochu octa.

Podobného efektu lze dosáhnout přidáním soli do vody na mytí oken. Lidová kreativita navíc nezná mezí, a tak se někteří naučili přidávat do vody na mytí oken také vanilkový pudink. Do přibližně 5 litrů vlažné vody stačí rozpustit prášek vanilkového pudinku, k němu přidat prostředek na nádobí a s takto vzniklým roztokem umýt okna. Okna budou nejen čistá, ale navíc krásně voňavá. Alkohol, někdo ho pije, někdo ho dává na okna. Ideální použití alkoholu při mytí oken je v kombinaci s octovou vodou. Do octové vody se přidají 3 lžíce alkoholu a okna budou dokonale čistá a lesklá. Alkohol je dobré přidávat zvláště za studeného počasí.

8 rad, jak správně umýt okna

Chcete správně umýt okna? V tom případě byste se měli řídit těmito osmi základními radami:

Zdroj textů: www.svet-oken.cz. Zdroj obrázků: www.svet-oken.cz.

Kam dál?

Proč stojí za to mít rolety?

Rolety jsou nejen moderním dekoračním doplňkem, ale i praktickou součástí vašeho domu.

Sklo s izolačními parametry stěny

Využijte skvělé vlastnosti kvalitních dvojskel od firmy Izolační skla, a.s. pro vaše okna.

Bioklimatická Pergola CUBE od AL Pergoly, s.r.o.

Přibližme si bioklimatickou pergolu CUBE, aktuální špičku mezi hliníkovými pergolami.

Systém izolovaných profilů GEALAN IKD

Intenzivní izolace jádra IKD® společnosti GEALAN nabízí výrobci oken poprvé možnost racionální a hospodárné výroby oken, která vyhovuje…

Nadčasová šedá okna PRAMOS

Čistý design a luxusní vzhled bez rušivé bílé barvy profilu při otevření. A bez příplatku! Opravdu šedá okna s nadčasovým designem –…

Climalit Acoustic – protihluková izolační dvojskla

Jihočeská společnost AKUTHERM Sklo, a.s. představuje protihluková skla CLIMATIC ACOUSTIC, která spolehlivě chrání před hlukovým smogem.