PlanetaOken
PRAMOS, a.s. | | 3 minuty

Jak snadno a rychle seřídit plastová okna?

Plastové okno se může vlivem vlastní hmotnosti a nerovnoměrného zahřívání od slunce časem začít rozcházet se svým ideálním seřízením. Přitom je právě správné seřízení hlavní podmínkou pro jeho plné využití tepelně a zvukově izolačních vlastností.

Kdy plastové okno vyžaduje seřízení?

Správně seřízené okno přesahuje hranu okenního rámu stejně na všech stranách a se svislou hranou je rovnoběžné. Jestli tomu tak stále je se můžeme přesvědčit pomocí zmíněných samolepících papírků.

Otevřete okno dokořán a na straně vzdálené od pantů přilepte papírovou samolepku na dolní a horní vodorovnou hranu rámu tak, aby při zavření okna přečnívala do místnosti jako záložka z knížky. Dvě samolepky nalepte na svislou hranu rámu, jednu dole a jednu nahoře. Okno pak zavřete.

Pečlivým obtažením tužkou kolem okraje zavřeného okna a pomocí obyčejného kancelářského pravítka zjistíte, jestli je okenní křídlo ve správné svislé poloze a jestli není vyvěšené šikmo. Oba páry papírků by měly ukazovat na milimetr stejný rozměr.

Třetím parametrem k seřízení je pak správný přítlak okenního křídla k těsnění. Okno by mělo jít zavřít klikou hladce, při zavření by se mělo mírně pozvednout a zavřené by se nemělo v těsnění hýbat.

Seřízení vyvěšeného okna

Dokořán otevřené plastové okno se má vlivem hmotnosti zasklení tendenci vyvěsit, takže svislé hrany okna a rámu přestanou být rovnoběžné. Přiblížit nebo oddálit dolní roh okenního křídla od dolního pantu o 2 mm lze pootočením inbusu na spodní hraně okenního křídla v blízkosti pantu.

Přiblížit nebo oddálit horní roh okenního křídla od horního pantu v rozmezí –1,5 až +2,5 mm lze pootočením inbusu na nůžkách okenního křídla. Sledujte, jak se pozice zavřeného okna mění vůči ryskám na přilepených papírcích, až dosáhnete rovnoběžnosti okenního křídla s rámem.

Zvednutí celého okenního křídla

Pootočením inbusu na dolní hraně okenního křídla v blízkosti dolního okenního pantu lze polohu okna v rámu zvýšit nebo snížit o tři, respektive dva milimetry. K tomu přistoupíme tehdy, když na dvou papírcích na svislé hraně rámu naměříme stejnou vzdálenost, ale na papírcích na dolní a horní hraně rozdílnou.

Seřízení přítlaku okna

Pokud má okno dobře těsnit, ale zároveň má jít snadno zavřít, je nutné správné nastavení přítlaku. Toho docílíme pootočením excentrického čepu na svislé hraně okenního křídla. Všimněte si, jak se jeho hrana přibližuje a oddaluje od vnější hrany okna. Kolik prostoru pootočený čep vymezí v kovovém protikusu na rámu, tak silný nebo slabý bude přítlak.

Při seřízení plastových oken je vhodné provést i základní údržbu, zbavit rám a těsnění prachu a promazat kovové části vhodným olejem.

Kam dál?

Jak se nenechat napálit při nákupu oken?

Kvalitní okna by vám měla vydržet minimálně dvě dekády a jejich nákup proto není dobré brát na lehkou váhu.

Otevírání garážových vrat přes telefon

Otevírání garážových vrat přes telefon je praktická a jednoduchá alternativa ke klasickým dálkovým ovladačům.

Jak zabezpečit byt či dům před odjezdem na dovolenou?

Než odjedete na vysněnou dovolenou, dejte si pozor, aby se váš domov mezitím nestal terčem zlodějů.

Vrata Trido součástí české ceny za architekturu 2018

Českou cenu za architekturu 2018 získala administrativní budova ve Strančicích. Jedná se unikátní monolit z lehkého betonu. Firma TRIDO v…

Jakub Janošík mezi Forbes 30pod30

“Mám z umístění v 30pod30 velkou radost. Násobí se zmíněním “vytváření hodnot ve filozofii, produktu i prezentaci nebo pozorovatelny Durch”…

Chcete mít svá garážová vrata pod kontrolou i když na ně přímo nevidíte?

V našem sortimentu dálkového ovládání pohonů Sommer jsou k tomu určené chytré dálkové ovladače, které na dotázání tlačítkem zobrazují stav…