PlanetaOken
HOPPE, s.r.o. | | 3 minuty

Evropská norma EN 1906 pro dveřní kliky a madla

V rámci zpracování evropských norem byla formulována norma EN 1906, která definuje požadavky a zkušební metody pro dveřní kliky a knoflíky. Od října 2001 platí tato norma na evropské úrovni , několikrát byla přepracována a nyní platí jako DIN EN 1906 – vydání prosinec 2012 (zároveň má status ČSN).

V normě DIN EN 1906 jsou definovány výlučně zkušební parametry: rozměry kování nejsou zohledněny. Kromě toho je zaveden systém klasifikace, který má zaručit srovnatelnost výrobků. Dveřní kování testované dle normy DIN EN 1906 je označeno osmimístným číselným kódem:

1 Kategorie použití
2 Životnost
3 Rozměry dveří
4 Požární odolnost
5 Ochrana
6 Odolnost vůči korozi
7 Bezpečnost proti vloupání
8 Typ ovládání

Více o významu čísel v rámci klasifikačního čísla se dozvíte zde.

Pod prvním číslem klasifikačního klíče jsou kování rozdělena do čtyř kategorií použití, které se řídí četností použití a očekávanými oblastmi nasazení. Pro tyto kategorie jsou odstupňovány požadavky a zkušební síly.

Kategorie použití

(výtah z celkem 13 zkoušek)

Příklad třídy: 1
Točivý moment 20 Nm
Namáhání tahem 300 N
Volná vůle v klidovém postavení
Volný úhlový pohyb
Význam třídy Střední četnost použití osobami, které v zásadě zachází s kováními pečlivě a u kterých hrozí malé riziko špatného zacházení (např. v případě vnitřních dveří domů).

Příklad třídy: 2
Točivý moment 30 Nm
Namáhání tahem 500 N
Volná vůle v klidovém postavení
Volný axiální posuv ve výchozí poloze
Význam třídy Střední četnost použití osobami, které v zásadě zachází s kováními pečlivě a u kterých ale hrozí jisté riziko špatného zacházení (např. v případě vnitřních dveří v kancelářích).

Příklad třídy: 3
Točivý moment * 40 Nm
Namáhání tahem 800 N
Volná vůle v klidovém postavení
Volný úhlový pohyb
Význam třídy Četné použití veřejností nebo jinými osobami, které spíše nezachází s kováními pečlivě a u kterých hrozí vysoké riziko špatného zacházení (např. dveře v kancelářských budovách s přístupem veřejnosti).
* Kování HOPPE pro nebytové prostory

Příklad třídy: 4
Točivý moment * 60 Nm
Namáhání tahem 1 000 N
Volná vůle v klidovém postavení
Volný úhlový pohyb
Význam třídy Pro použití na dveřích, které jsou poškozovány často násilným používáním (dveře na fotbalových stadionech, ropných plošinách, v kasárnách, na veřejných toaletách, atd.).
* Kování HOPPE pro nebytové prostory

Požadavky a zkušební postupy jsou tvořeny tak, aby simulovaly skutečné zatížení v denním použití tím, že jsou provedeny zkoušky těsnosti, koroze i měření vůle kování před a po zkouškách dlouhodobé funkčnosti.

Abychom dosáhli vyměnitelnosti zámků a kování, nesmíme opomenout národní normy pro rozměry. Proto jsou rozměry kování, odsouhlasené pro zámky dle DIN 18251 a cylindrické vložky podle DIN 18252, dále normovány v normě DIN 18255 (dveřní madla, dveřní štítky a dveřní rozety), která se objevila ve vydání z května 2002 jako tzv. zbytková norma pro doplnění normy DIN EN 1906.

Všechny dveřní objektové soupravy HOPPE odpovídají požadavkům normy DIN EN 1906, kategorie užití 3 a 4, i zbytkové normě DIN 18255 (dveřní madla, dveřní štítky a dveřní rozety) a vyznačují se obzvláště svou dlouholetou použitelností v objektech.

Doklady o zkouškách pro subjekty vypisující soutěž

Subjektům vypisujícím soutěž nabízíme externí a interní doklady o zkouškách pro kování dveřních klik podle DIN EN 1906, které slouží jako kvalifikační osvědčení.

Kam dál?

3 otázky, které vyřeší výběr stínicí techniky za vás

Přečtěte si, podle jakých kritérií si co nejlépe vybrat stínící techniku do vašeho domova.

Skleněné dveře chce mít doma každý, ne každý se ale odváží

Jaký typ skla či zpestřující vzor si můžete vybrat pro vaše skleněné dveře? A co dalšího byste měli vědět?

Právní rady před pořízením oken a dveří

Seznamte se s těmi hlavními právními radami, které byste měli mít před pořízením oken a dveří na paměti.

Moderní stínění vám pomůže ušetřit za vytápění

Ať už se rozhodnete pro venkovní rolety, nebo pro žaluzie, budete překvapeni, kolik výhod v jednom nenápadném balíčku získáte. Moderní…

Plánujete na jaře kupovat okna? Ozvěte se nám už nyní

Prodeji a instalaci oken se věnujeme už dlouhou dobu, a tak víme, že vždy na jaře bývá velký frmol. Proto pokud v dohledné době plánujete…

Nová barva oken a dveří od PRAMOS

Přední český výrobce oken a dveří z plastu a hliníku přidal do své standardní nabídky exklusivní barvu Sheffield Oak light.