PlanetaOken
| | 6 minut

Dvojskla, trojskla, nebo čtyřskla?

Většinu lidí, kteří uvažují o pořizování nových oken, rozhodně nečeká lehký úkol. Nabízí se jim totiž otázka, zda si pořídit dvojskla, trojskla či dokonce čtyřskla. Proto si zde uvedeme základní rozdíly mezi těmito jednotlivými typy, aby pro vás bylo rozhodování co nejsnazší, a abyste si byli jisti, jaký druh výplně je ten pravý právě pro vás.

Dvojskla a trojskla – základní rozdíly

Pokud mezi sebou budeme porovnávat dvojskla a trojskla, dospějeme k závěru, že se od sebe liší nejen izolací, ale především i cenou, což může být pro někoho zásadní důvod v rozhodování. Je zcela evidentní, že za okna, ve kterých se nacházejí tři skleněné tabule, zaplatíte více než v případě dvojskel. V souvislosti s konkrétní silou skla a použitým plynem se cena může přibližně navýšit o třetinu až polovinu.

Z pragmatického hlediska se nejčastěji volí trojskla, a to především z důvodu větší schopnosti izolace (v porovnání s dvojskly se uvádí nárůst až o 30 %). Na druhou stranu je podstatné zmínit i fakt, že taková okna nesou větší zátěž na kování – pro představu přibližně o 10 kg/m². V takovém případě musí být využity masivnější rámy určené pro trojskla.

Výhody a nevýhody dvojskel

Výhody a nevýhody trojskel

Uvedeme si pro představu dva příklady. Jestliže při větrání používáte převážně ventilaci a máte menší rozměr křídel, nebude problém využít systém izolačních trojskel. Pokud ale máte velká křídla a jste zvyklí denně větrat a otvírat okna dokořán, je možné, že se bude křídlo prověšovat. V takovém případě bude potřeba okno častěji seřizovat. V porovnání s lehčími izolačními dvojskly nebude mít kování takovou životnost.

Čtyřskla

Při výběru oken je důležité zvolit správné zasklení oken, které významně určuje jeho vlastnosti nejen v průchodnosti světla, ale také má vliv na tepelnou izolaci. Jak jsme již zmínili, při výběru oken je důležitým parametrem světelná propustnost skla, která se výrazně zhoršuje s jejich rostoucím počtem. To znamená, že nevhodným výběrem skel můžeme z našeho domu vytvořit „černou díru“ s nízkou průchodností slunečních paprsků. Při volném zasklení je také nutné brát v potaz jejich váhu či odhlučnění. Využití čtyřskel oproti například trojsklům s sebou nese i několik slabin, které vedou k častému odrazení od jejich pořízení.

Výhody a nevýhody čtyřskel

Přeprava skel

Rosení oken

Většina z nás se potýká s nepříjemným problémem s okny, a to jejich rosením. Proč k němu dochází a jak mu předcházet se pokusíme nyní vysvětlit.

Za rosení oken může tzv. rosný bod, kdy teplota vzduchu je ze 100 % nasycena vodními parami a relativní vlhkost vzduchu dosáhne 100 %. K rosení oken dochází z toho důvodu, že okno patří k nejslabšímu tepelně-izolačnímu prvku v domě. Tento problém může nastat u dřevěných i plastových oken. Rosení oken nastává převážně za tuhých mrazů, kdy dochází k intenzivnímu srážení vody.


Jak se zbavit vlhkosti

Pokud se chceme zbavit vzdušné vlhkosti, nehledejme za tím nijak složitý proces. Jde o pouhé větrání, na které většina lidí v dnešní době zapomíná. Převážně u pořízení nových oken je to velmi doporučováno. Většina z nás na větrání zapomíná nebo se bojí tepelných ztrát, které při něm nastanou, a větrají proto v krátkém intervalu.

Pro účinné větrání dodržujte nejlépe ráno tento postup

Kam dál?

Bezpečnost oken a dveří v České republice

Bezpečnost dveřní a oken je při plánování investice do nových otvorových výplní jedním z vůbec nejdůležitějších témat. Vycházíme-li ze…

Kondenzace vody a plíseň na oknech

Obzvlášť v chladnějších ročních obdobích je pro naše podnebné pásmo vize oroseného venkovního okna za chladného rána velmi běžná a svým…

Protihluková skla

Uvažujete o stavbě objektu v blízkosti vysokých zdrojů hluku, jako jsou silnice, průmyslové zóny, železniční tratě či velice hlučné okolní…

Zlatá Stavební značka roku 2017 pro ALUPROF

Hliníkový profilový systém polské firmy ALUPROF byl v Michałowicach u Warszawy oceněn Zlatou stavební značkou pro rok 2017.

Bezrámové zasklení v kompozitním rámu

Maximální prostupnost světla do interiéru, ideálně navázaný rám na stavební otvor a zateplení aniž by byl vizuelně přiznaný, to je…

Plastový plot s dlouhodobou životností a nízkou cenou

Společnost Jan Stigler (www.stigler.cz) jako jedna z mála českých firem nabízí Plastové ploty a brány z kvalitního plastového francouzského…