5 minut

Většina lidí, kteří uvažují o stavbě rodinného domu či rekonstrukci současného bydlení, také zvažuje i možné zastínění, které k domu neodmyslitelně patří, a které má hned několik důležitých funkcí. Veliké oblibě se proto v dnešní době těší venkovní žaluzie a rolety, které se často využívají i v administrativních budovách. Proč mnozí z nás uvažují o jejich pořízení? Zde vám pro jejich využití uvedeme několik důvodů.

Rolety versus žaluzie
  • žaluzie jsou považovány za moderní designový doplněk, který dodá domu atraktivní podobu
  • ochrání před přehřátím interiéru (regulace vnitřní teploty podle potřeby)
  • žaluzie odstíní až 80 % světla, jsou tedy považovány za vynikající stínící prvek
  • šetří náklady na klimatizaci – regulují dopady slunečních paprsků
  • umožňují propustnost denního světla pomocí naklápění lamel
  • poskytují pocit bezpečí
  • umožňují nastavení změny regulace během dne – předchází vykradení domu zloději
  • disponují bezúdržbovým používáním a dlouhou životností
  • nabízí manuální nebo elektrické ovládání

Venkovní žaluzie můžeme také rozdělit na několik typů a velikostí lamel, které se od sebe liší svými vlastnostmi a použitím. Lamely dělíme do tří skupin, a to do tvarů podle písmen C, Z a S. Žaluzie ve tvaru písmena C jsou stabilnější ve větru a jsou pevnější proti tlaku, k čemuž jim dopomáhají záhyby po celé délce lamely. Do této kategorie spadá také systém nazývaný DUO, u něhož se horní a dolní část žaluzie naklápí rozdílně. Tento typ žaluzií se využívá především do školících a konferenčních místností či pracoven.

Dalším nabízeným typem na trhu jsou žaluzie s lamelami ve tvaru písmena Z, které jsou považovány za technologicky vyspělejší oproti svým předchůdcům. Tento typ žaluzií zajišťuje vynikající zastínění díky vlisované gumě po celé délce lamely, díky čemuž snižuje hlučnost při chodu žaluzie. Posledním typem venkovních žaluzií pro zastínění především velkých ploch jsou lamely ve tvaru písmena S. I tyto lamely jsou doplněny vlisovanou gumičkou.

Dalším oblíbeným typem pro zastínění budov či rodinných domů jsou předokenní rolety, které nabízejí

  • výborné zvukové a tepelněizolační vlastnosti
  • snížení nákladů za topení v zimním období
  • zachycení až 90 % slunečního záření v letním období
  • zabránění tepelných ztrát a šetření energie k vytápění
  • bezpečnostní prvky v ochraně soukromí
  • snížení hlučnosti v interiérech až o polovinu

Nevýhody předokenních rolet a žaluzií

Cena – Jako nevýhoda předokenních rolet a žaluzií je považována především jejich vysoká cena. Spočítáme-li si však komfort a ušetřenou energii, které nám nabízejí do budoucna, je o nich i tak rozumné uvažovat.

Tma – Další nevýhodou, kterou disponují, může být tma. A to v případě, pokud v místnosti nemáte okna i na jinou stranu, než odkud svítí slunce. V takovém případě budete muset v dané místnosti svítit.

Hlučnost – Pokud jste se rozhodli využít žaluzie v místech, kde je větrno, může zde docházet k narážení lamel do oken. Tím se radikálně zvyšuje jejich hlučnost. V tomto případě je lepší uvažovat o využití předokenních rolet, které disponují až nulovou hlučností.

Bezpečnost – Pokud se rozhodujete mezi pořízením předokenního stínění a koupí žaluzií či venkovních rolet z hlediska bezpečnosti, určitě doporučujeme pořídit spíše předokenní rolety s motorovým pohonem. V tomto případě motor drží lamelový pancíř na místě a nedovolí tak zvednutí lamel. Oproti tomu lamely předokenních žaluzií visí na textilním žebříčku, kdy lze lamely bez problému zvednout a zloděj se tak dostane k oknu bez ohledu na to, zda ovládáte žaluzii motorem či klikou. Z tohoto důvodu předokenní žaluzie neposkytují žádné bezpečnostní výhody.

Životnost – Životnost předokenních žaluzií a rolet se od sebe nijak výrazně neliší. Obě varianty jsou umístěny pod sklem. Z tohoto důvodu je účinnost odrazu slunečních paprsků stejná. Výrazný vliv na to má i hliník, ze kterého jsou vyrobeny. Pro zvýšení životnosti výrobků proto zvolte pohon s motorem, který lépe a plynuleji zvládá všechny úkony.

Ovládání rolet a žaluzií

Předokenní roleta může být vybavena takzvaným povětrnostním čidlem. V tomto případě se rolety samy automaticky stáhnou a zabrání tak slunečnímu proudění a přehřívání interiéru, a naopak v zimním období mohou vytažené rolety interiér vyhřát. Na trhu se však také vyskytují motorizované předokenní rolety, které jsou využívány především z hlediska zvýšeného pocitu bezpečí. Venkovní rolety se dají ovládat i manuálně, tento systém má však i své nevýhody a to jak v obtížnosti, tak v pohotové reakci na změnu počasí.

Také u venkovních žaluzií můžeme využít možnost motorizovaného typu ovládání pomocí jednoho tlačítka. Žaluzie pro pohyb lamel využívají textilní žebříček a pásku. Protože žaluzie potřebují vydržet venkovní prostředí, jsou využívány kvalitní textilie. I z tohoto důvodu je vhodné občasné vytažení a stažení žaluzií, aby se žebříček a páska napínaly a nedošlo k jejich poničení.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (3 komentáře)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace