9 minut

Parapetní desky patří mezi důležité komponenty při dodávce dveří a oken, přičemž jsou nejen estetickou, ale i funkční součástí celého stavebního celku. A jelikož mnoho zákazníků často opomíjí některá fakta související s použitím a životností parapetních desek ještě před samotnou objednávkou, slouží tento článek k lepší orientaci v jejich nabídce na českém trhu.

Parapetní desky – jaké vybrat?

Základní členění parapetních desek vychází z jejich umístění:

Interiérové parapetní desky

Jsou určeny pro použití výhradně v interiéru. Interiérové parapety jsou nejenom funkčním doplňkem každého okna (místnosti jako celku) po vizuální stránce, ale především by měly odolávat běžným vlivům jako je vlhkost a zároveň si zachovat pevnost pro udržení zatížení v případě umývání oken. Jejich výhodou je přitom bodová pevnost při zatížení květináčem, hygienická nezávadnost, oděruodolnost, maximální UV stabilita pro případ otevřeného okna a plného slunečního svitu nebo minimální přesah přes paletu pro zabezpečení plynulého toku teplého vzduchu topného tělesa pod oknem.

Plastové (komůrkové) interiérové parapety

Plastové parapety jsou populární svojí charakteristikou nejenom u koncových zákazníků, ale i u montážních firem, které využívají faktu maximální vlhkuodolnosti tohoto výrobku (při instalaci v zimních měsících v novostavbách). Oblíbené jsou také díky jejich pevnému tvaru a nízké manipulační hmotnosti a spodním kotvícím drážkám pro lepší fixaci desky na paletě.

Koncový zákazník si oblíbí tento výrobek díky velké barevné škále povrchových folií, které mohou být slazeny přímo s povrchem profilů oken a dveří nebo možností individualizace nástřikem dle vzorníku RAL pro nejnáročnější klientelu. Běžnou povrchovou úpravou je 0,2 mm silná dekorativní plastová (tvrzená) nebo papírová (CPL) folie, která vizuálně nabízí širokou škálu jednobarevných odstínů nebo dřevoimitací. Výhodou CPL folie je navíc její značná odolnost proti vysokým teplotám (např. z nedopalku cigarety), ovšem nevýhodou je její slabší odolnost proti vlhkosti. Proto je tou nejčetnější povrchovou úpravou tvrzená PVC dekorativní folie.

Plastové parapety jsou vyráběny kontinuálním vytlačováním plastu (PVC) při 190 °C – nejvíce z recyklovaných starých okenních profilů s následným olepením výše zmíněnou dekorativní folií pomocí PUR lepidel. Jejich komůrková struktura zabezpečuje tvarovou stálost a pevnost. Mezi běžné délky patří parapety do 6 m, na zakázku je však možné vyrobit i delší tyče o délce 12 m. Hloubkový standard je běžně od 100 mm do 700 mm, což pokryje 99 % všech potřeb a hloubek okenních špalet. Obvyklým standardem je síla parapetu 20 mm a výška předního nosu 40 mm. Hloubka nosu je individuální podle profilového tvaru jednotlivých výrobců. Tento typ parapetů je nejčastěji instalován v interiérech a patří k cenově nejdostupnějším.

Dřevotřískové interiérové parapety

Dřevotřískové parapetní desky jsou samostatná kategorie vnitřních parapetních desek, které se dělí na desky s nosem a bez nosu, přičemž parapetní desky bez nosu (přední část parapetu nemá nos) se často využívají pro případy, kdy je těsně pod špaletou okna instalován tepelný zdroj a samotný nos (přesah přes špaletu) by překážel tepelnému zdroji (blokoval by tok tepla směrem ke spodní části skla pro eliminaci rosení). Parapety s nosem jsou běžným a četnějším výrobkem instalovaným v interiérech než parapety bez nosu.

Mezi jejich přednosti patří – díky povrchové úpravě CPL nebo HPL laminátu o síle 0,5–0,6 mm – i vynikající odolnost proti teplu a povrchová tvrdost. Naopak samotný nosič (dřevotřískové tělo) je nutné vybírat podle odolnosti proti vlhkosti (P2 nízká odolnost proti vlhkosti, P3 střední odolnost proti vlhkosti a P4 a vyšší je vysoká odolnost proti vlhkosti), přičemž odolnost jako taková závisí na množství použití konzervantů a chemických látek uvnitř samotného těla desky.

Dřevotřískové desky se vyrábějí v různých dekorech vycházejících z barevných škál interiérového nábytku nebo bytových doplňků. Jejich délka je maximálně 5,2 m a můžou být hluboké až 1 m, což je v rámci starých zástaveb s kamennými zdmi vhodné řešení. Bohužel nevýhodou dřevotřískových desek je jejich malá odolnost vůči (dlouhodobé) vlhkosti, a to zejména v koupelnách, sklepech nebo při novostavbách a instalaci desek do dlouhodobě vlhkého prostředí (více jak 60% RV). Pro milovníky dřevěných výrobků je to však dobrá užitná volba, která může dokrášlit interiér i díky možnosti „zažehlení“ boků parapetů stejnou dekorativní CPL folií pro estetickou preciznost.

Kamenné (aglomramorové) interiérové parapety

Vzrůstající trendem je od roku 2012 na českém trhu také podíl kamenných parapetů (aglomramorů) neboli umělých kamenných parapetů, které jsou vyráběny spojením umělých pryskyřic a části (zbytků) dekorativních mramorů. Tyto parapety mají vysokou pevnost a oděruodolnost, dlouhodobou životnost a opravdový přírodní vzhled, ovšem to za cenu vysoké hmotnosti (50–75 kg/m²) a chladu, který bude vždy zhoršovat tepelný most pod okenní a dveřní výplní, a bude zde vyšší riziko kondenzace vody. Obvykle se tyto parapety dodávají o maximální délce 3 m a síle 20 mm nebo 30 mm.

Masivní dřevěné interiérové parapety

Masivní dřevěné parapety jsou jasnou volbou pro zákazníky, kteří si kupují dřevěná (EURO) okna či dveře a mají kladný vztah k dřevu samotnému, a to ať už se jedná o dřeviny typu smrk, meranti, dub či borovice. Tyto výrobky jsou dělány stejně na profily oken a dveří z lepených hranolů nebo masivního jednoho kusu frézovaného dřeva. Povrchová úprava je většinou shodná s barvou oken či dveří. Jejich nevýhodou je nízká oděruvzdornost, vlhkuodolnost a tvrdost v porovnání s dřevotřískovou deskou, která má na povrchu CPL laminát. Dělají se na zakázku až do délky 7 m, hloubky 1 m a síly nosu dle libosti zákazníka na základně dostupných nástrojů konkrétního truhláře.

Exteriérové parapetní desky

Aluminiové tažené exteriérové parapety

Aluminiové tažené desky neboli extrudované desky jsou vyráběny za tepla vytlačováním hliníku přes formu ve tvaru písmena Z s 5% sklonem v různých sílách (čím hlubší deska, tím silnější), tedy od 0,8 mm (50 mm hloubky) až po 3,5 mm (400 mm hloubky). Jejich barevná škála je neomezená díky možnosti lakování dle vzorníku RAL nebo eloxování (anodování) pro vyšší životnost výrobku a barevné slazení třeba s aluminiovou okapnicí na dřevěných oknech a dveřích.

Obvyklým příslušenstvím jsou plastové (UV stabilní) či aluminiové boční koncovky a úhlové spojky pro různé typy úhlových spojů (např. kolem zimních zahrad) nebo lakované šrouby pro upevnění zadního nosu na podkladový profil pod okenní rám. Mezi nadstandardní příslušenství pro montáž těchto desek patří antivibrační PE pás pod desku a na zadní nos pro zamezení vibrací v případě deště, nebo také EPDM těsnění zadního nosu pro lepší izolaci tepelného mostu s anivibračním charakterem.

Dále také různé fasádní kotvy parapetů pro fixaci desky ve vyšších patrech budov a eliminaci podfouknutí desky v případě silných povětrnostních podmínek. Tento typ výrobku je vhodný pro umístění na novostavbách rodinných domů, kdy je preferována životnost, dlouhodobá funkčnost a pevnost pro případ bodového zatížení květinami v květináčích.

Aluminiové ohýbané exteriérové parapety

Aluminiové ohýbané parapety jsou ekonomickou variantou k taženým (extrudovaným) parapetním deskám, kdy za studena ohýbaný (válcovaný) plech je vytvarován do písmene Z s 5% sklonem a jeho síla je pro všechny hloubky vyloženě stejná, obvykle 0,8 mm, 1 mm nebo 1,4 mm. Tento ohýbaný aluminiový parapet má stejné příslušenství (krytky, spojky, šroubky) jako výše zmiňovaný tažený parapet, ovšem s handicapem nemožnosti anodování a tím pádem kvalitnější povrchové úpravy a hlavně pevnosti v případě bodového zatížení u vyložení (hloubek) nad 300 mm.

V rámci poměru cena a výkon je to nejefektivnější verze venkovního parapetu. Zákazník má možnost volby ukončení či napojení parapetů pomocí plastových krytek a spojek nebo aluminiových krytek a spojek, které nejenom esteticky, ale životnostně korespondují jako celek se samotným parapetem.

Ocelové pozinkované exteriérové parapety

Ocelové pozinkované parapety jsou nejekonomičtější variantou venkovních parapetů. Jejich síla je pro všechny hloubky (50–480 mm) stejná – často 0,7 mm. Jejich tvar písmene Z je vytvořen pomocí ohýbaní plechu (ocelového lakovaného pozinkovaného plechu) na ohraňovacích lisech nebo válcovacích linkách za studena. Standardní barvy ladí s běžnými klempířskými výrobky, výjimkou nejsou ani světlé či tmavé dřevoimitace nebo lakování na zakázku dle vzorníku RAL.

Výška předního nosu se různí od 25 do 40 mm podle nabídky prodejce a jejich délka je obvykle maximálně 6 m. Ocelové parapety jsou často opatřeny plastovými krytkami po bocích a na zadním nose jsou upevněny k rámu (podkladovému profilu pod oknem) lakovanými šrouby po 25–30 cm šířky okna. Jejich tvarová stálost je u hloubek nad 300 mm nižší a jejich životnost díky řezané oceli a budoucí rzi nižší než u kamenných či aluminiových parapetů.

Kamenné exteriérové parapety

Venkovní kamenné parapety se na rozdíl od vnitřních kamenných parapetů vyrábí z pravého kamene (žuly nebo mramoru), nejsou tedy spojovány žádnou umělou pryskyřicí a tvoří jeden pevnostní celek. Jejich přírodní kamenný charakter a tvarová stálost zaručují dlouhodobou životnost desek v exteriéru. Vyrábí se v délkách do 3 m a jejich síla je 20–30 mm o hloubce až 1,5 m a váze 50–75 kg/m². Zároveň patří k těm nejdražším parapetům dostupným na českém trhu.

Protiskluzové exteriérové parapety

Trend protiskluzových parapetů se postupně dostává za poslední 2 roky z Německa také do České republiky, kde u některých staveb projektanti v rámci bezpečnosti vyžaduji z venkovní části u balkonových nebo terasových dveří, tzv. protiskluzové (nášlapové) venkovní parapety vyrobené ze surového kapkového hliníkového plechu o síle min. 2,5 mm, které zabrání uklouznutí či deformaci slabostěnného parapetu při přechodu z interiéru do exteriéru budovy.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (3 komentáře)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace