SVĚT OKEN 2 minuty

Ať už žijete v bytě nebo v rodinném domě, určitě sami cítíte, že občas je potřeba dobře vyvětrat. V domě je vydýchaný vzduch, nadměrná vlhkost nebo i vysoká teplota. Sami neustále vydýcháváme oxid uhličitý a vytváříme vlhkost a teplo, což není vhodné pro lidské tělo a navíc to podporuje vznik plísní. Jak tedy správně větrat? Většina z nás větrá špatně, v zimě přicházíme o teplo, v létě zase byt zbytečně ohříváme. V tomto článku se podíváme, jak větrat v zimě a jak v létě.

Jak správně větrat v průběhu celého roku?

Faktem je, že efektivní výměnu vzduchu opravdu zajistí pouze intenzivní vyvětrání s oknem dokořán. Jinak je to však v zimě a jinak v létě.

Větrání v zimě

V zimě se větráním vypouští z domu cenné teplo, za které platíme (dřevo, plyn, elektřina aj.). I proto je potřeba větrat krátce a důkladně, nejlépe udělat průvan. Ztlumte topení a vyvětrejte intenzivně (cca 5 minut) v celém domě. Vymění se vyhřátý vzduch, ale neochladí se stěny, podlaha, nábytek a další věci v bytě, díky čemuž nepřijdete o veškeré teplo. Určitě se v zimě vyhněte větrání takzvanou ventilačkou, protože vám jen uniká teplo a vzduch se nestihne vyměnit za čerstvý a studený. Navíc se kolem oken začne srážet vlhkost a může začít vznikat plíseň.

Větrání v létě

V létě je logické, že nebudete větrat přes den, ale v noci. Přes den je venku horko a horký vzduch do domu nechcete. Ideálně větrejte během noci a používejte do oken sítě proti hmyzu. Lidé často větrají i s pomocí průvanu po celý den, ale to není dobře. Do domu se vám dostane spousta prachu a pylu a navíc vám byt nebo dům venkovní vzduch přes den spíše ohřívá. Průvan přes den se může zdát osvěžující, ale když je horko, spíše vám byt ještě zahřeje. V kombinaci s venkovní stínící technikou (rolety, žaluzie, markýzy) vám noční větrání domů přinese příjemné podmínky. V létě se také doporučuje méně vařit, sušit prádlo venku a vůbec tak omezit vlhkost v bytě. V noci nebo ve dnech, kdy není takové horko, můžete také konečně využít ventilačku.

Správné větrání vám opravdu výrazně zpříjemní pobyt doma v létě i v zimě.

Zdroj obrázků: https://www.svet-oken.cz/.
svetoken-logo

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě SVĚT OKEN, která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články.

Navštivte firemní profil SVĚT OKEN nebo web svet-oken.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu SVĚT OKEN a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (10 komentářů)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace