KomfortníOkna 3 minuty

Zabezpečení oken je často podceňovaným faktorem zabezpečení domu, jelikož nezabezpečené plastové okno dokáže zkušený zloděj otevřít do 5 vteřin. Dle statistik je více než 80 % případů, kdy se zloděj dostane do domu, přes okna v přízemí nebo balkónovými dveřmi. A jelikož žádné standardní dřevěné, plastové nebo kovové okno nijak samo o sobě nechrání proti krádeži vloupáním, je nutné okna dodatečně zabezpečit.

Dodatečné zabezpečení oken

Stupně bezpečností oken

  1. Žádná bezpečnost – klasické okenní kování, běžné zasklení, standardní klika
    (v tomto případě hrozí rozbití skla, posunutí kování šroubovákem i jednoduché vypáčení křídla)
  2. Základní bezpečnost – bezpečnostní klika, klasické zasklení, kování s 1–3 bezpečnostními prvky
    (zde dochází ke snadnému rozbití skla a také k vypáčení křídla silnějším nářadím)
  3. Zkoušená bezpečnost – kování se 4 bezpečnostními prvky, bezpečnostní sklo a bezpečnostní klika
    (u tohoto zabezpečení dochází k vybourání okna ze zdi a vypáčení křídla masivním nářadím)
  4. Normová bezpečnost – vlepované bezpečnostní sklo, bezpečnostní klika, kování s bezpečnostními prvky na všech uzávěrech (počet se liší dle rozměru okna)
    (lze zde překonat okna po delší době při použití velmi masivního náčiní, dle norem musí odolat minimálně 3 minuty páčení během 15 minut)

Ochrana proti vylomení

Pokud si chcete zabezpečit okno či balkónové dveře, je dobré myslet i na zabezpečení okenních pantů, kterými můžete zabránit jak vypáčení, tak vylomení okna (například teleskopická tyč zabezpečí okno proti vytlačení). Existují samozřejmě i okenní zámky, které se dají použít bez vrtání do křídla okna.

Související obrázek

Typy okenních zámků

  • okenní kliky s alarmem
  • spolehlivé ochrany proti vypáčení pantů
  • zabezpečení balkonových dveří a dvojkřídlých oken
  • elegantní okenní závory
  • přídavný okenní zámek – proti vypáčení, je určen jak pro okna, tak pro balkonové dveře, které se otevírají ven
  • rozvorové okenní zámky, které zvládnou zabezpečení i při otevřené ventilaci

Výsledek obrázku pro okenni kliky s alarmem

Zajištění oken proti nechtěnému otevření (hlavně u dětí)

U zabezpečením oken myslíme též na rodinu a bezpečnost vašich dětí. Existuje několik patentů, která udržuje okna před vašimi dětmi uzavřená. Nejjednodušším zabezpečením je na okna namontovat dětskou pojistku se zámkem (okno či křídlo lze sklopit, nikoliv otevřít).

Další možností je čtyřpolohová klika, která je uzamykatelná klíčem fungujícím na všech klikách. Též je možné na vaši kliku nainstalovat čtyřpolohovou kliku s bezpečnostním pojistným knoflíkem (ři otvírání okna je nutné ho stisknout současně s klikou) nebo nově bezpečnostní klika s funkcí SecuForte, která má skrytou dětskou pojistku a neláká tak zloděje. Více o bezpečnostních okenních klikách na najdete na www.komfortni-okna.cz


Otevření oken lze též hlídat moderněji, a to elektronickým systémem. Magnetický čep se nainstaluje na křídlo okna a čidlo se umístí na vodorovnou drážku rámu. V případě otevření okna se odešle impulz do zařízení, ke kterému je sledování oken připojeno (např. alarm).

Okno lze též pro jistotu zabezpečit proti mechanickému poškození, a to bezpečnostním sklem, který zabraňuje nejen mechanickému poškození, ale nabízí i ochranu proti vloupání zvenku. Pokud se okno rozbije, zůstane bezpečnostní sklo vzhledem k mikrofólii umístěné mezi skly celistvě a nedojde k jeho nebezpečnému roztříštění. Přitom se rozpadne na velké množství malých neostrých úlomků.


Novinkou je také FalzAlarm, který lze instalovat na jakékoliv plastové okno. Tento alarm je nezávislý na domovní ústředně, je skrytý ve falcu okenního křídla a hlavně funguje při vyklopeném i uzavřeném okně. Navíc jako jedinný detekuje rozbití skla. Dodatečně lze instalovat za 5-minut na každé platové okno či balkonové dveře. Více o tomto produktu na www.komfortni-okna.cz


falzalarm





komfortni-okna

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě KomfortníOkna, která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její hodnocení nebo další články.

Navštivte firemní profil KomfortníOkna nebo web komfortni-okna.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu KomfortníOkna a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (6 komentářů)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace