4 minuty
Jihočeská společnost AKUTHERM Sklo, a.s. představuje protihluková skla CLIMATIC ACOUSTIC, která spolehlivě chrání před hlukovým smogem.
Climalit Acoustic - protihluková izolační dvojskla

Stálé střední a vysoké zatížení organismu hlukem může vést k poruše na zdraví. Proto se stále více očekává, že okna a zasklené plochy budou poskytovat ochranu před nadměrným hlukem. Hluk může způsobit onemocnění. Statisíce domácností je neustále vystavěno značnému hluku z vnějšího prostředí. Důležitý úkol tlumit hluk pocházející z vnějšího prostředí může plnit moderní izolační dvojsklo CLIMALIT ACOUSTIC. Chrání spolehlivě před tzv. hlukovým smogem, který se dnes stává ve velkoměstech hlavní zátěží spolu se znečištěním vzduchu.

Není ovšem „hluk jako hluk“. Rušivé spektrum hluku se skládá z několika frekvencí, které jsou různě intenzivní. Proto jsou některé frekvenční rozsahy hlasitější, to znamená, že i rušivější než jiné. Výběr vhodného protihlukového opatření se tedy musí řídit zdrojem hluku. Při tlumení zvuku jde totiž o to, aby se utlumily zvuky s vyšší intenzitou silněji. Každá konkrétní situace má své vlastní rozdělení kmitočtů, i když střední hladina hluku může být veskrze stejná.

Stejné hladiny hluku mohou přesto vyžadovat rozdílná protihluková opatření – to závisí vždy na konkrétním případu!

Vlastnosti zvuk pohlcujícího stavebního elementu jsou charakterizovány např. jeho indexem vzduchové neprůzvučnosti Rw. V případě skla je tlumení měřeno vždy pro střední frekvence, určené křivkou v akustickém pásmu od 100 Hz do 3150 Hz. Moderní, zvukově izolační skla jsou konstruována s využitím kombinace skel různé tloušťky a elastičnosti, s využitím tlumení zvuku v prostoru mezi skly. Důležité také je, aby byl brán zřetel na příslušné tvarování rámů, těsnost spojů a všech stavebních částí přiléhajících k oknu. Zvukové vjemy v místnosti podléhají této zásadě: Jestliže se hladina hluku sníží o 10 dB, má člověk pocit, že hluk v místnosti jo o polovinu menší!

Izolační dvojskla CLIMALIT ACOUSTIC dosahují špičkových výsledků ve zvukové izolaci, která je dosažena následujícími prostředky:

  • nejméně jedno ze skel má velkou plošnou hmotnost
  • rozdílnou tloušťkou skel
  • zvětšením vzdálenosti mezi skly
  • zesílením skelné hmoty jednotlivých skel, nahrazením těchto skel speciálními lepenými skly

Upozornění: Pokud použijete jednotky se silně asymetrickými jednotlivými tabulemi a velkým meziprostorem, projeví se kolísání tlaku při změnách počasí obzvlášť silně na jednotlivých tabulích. Mají-li tabule velkou plochu, může dojít ke vzniku velkých vyboulenin popř. k lomu skla. Optickému zkreslování přitom nelze zabránit. K zamezení tohoto efektu je nutno použít tvrzené skla – ESG

CLIMAPLUS ACOUSTIC je izolační sklo, které navazuje na systém CLIMAPLUS – izolační skla se zesílenou tepelnou izolací a navíc přebírá protihlukové prvky ze skel třídy ACOUSTIC. Svými hodnotami " U " až 1,1 W/m2K plní i nejnáročnější požadavky na tepelnou izolaci. Navíc zajišťují skvělou zvukovou izolaci. Při zvukové izolaci oken a fasád budov hrají velkou roli četné faktory. Proto většinou není možné nalézt jednoduchý vzorec řešení. Hodnota zvukové izolace skleněné tabule se nedá vypočítat jako hodnota " U " u izolace tepelné. Velkou roli hraje také podíl prosklené plochy ve venkovní zdi, dále pak materiál, z něhož je vyroben okenní rám. Vnitřní hladina hluku v místnosti se nedá jednoduše vypočítat tím, že se odečte odhadnutá míra zvukové izolace – Rw od maximální hladiny venkovní hladiny hluku. Rozhodující jsou zejména spodní kmitočty (400 Hz): neboť v tomto rozsahu je zvukově izolační schopnost skla z fyzikálních důvodů nejmenší.

CLIMAPLUS ACOUSTIC WS: okenní skla plněna argonem jsou charakterizována tlumicí schopností do 43 dB a koeficientem " U " o hodnotě do 1,1 W/m2K.

CLIMAPLUS N SILENCE
V dnešní době jsou kladeny čím dál větší nároky na kvalitu a funkčnost izolačních dvojskel. Jako jeden z hlavních požadavků se jeví kombinace protihlukové ochrany se zvýšenou bezpečnostní charakteristikou a samozřejmě i s výborně tepelně-izolačními vlastnostmi. K zajištění protihlukové a bezpečnostní ochrany byla vyvinuta speciální fólie. Označení této fólie je " Si ". Izolační dvojsklo nese ochranou známku CLIMAPLUS N SILENCE.

PROTIHLUKOVÉ TŘÍDY TZI dle ČSN 730532

Třída TZI útlum dB pro zasklení útlum dB pro okno
0 do 24 dB
1 25 – 29 dB
2 30 – 34 dB
3 35 – 39 dB
4 40 – 44 dB
5 45 – 49 dB
6 nad 50 dB

PROTIHLUKOVÉ TŘÍDY SSK dle DIN 4109

Třída SSK útlum dB pro zasklení útlum dB pro okno
1 nad 27 dB nad 25 dB
2 nad 32 dB nad 32 dB
3 nad 37 dB nad 37 dB
4 nad 45 dB nad 42 dB
Zdroj textů: www.akutherm.cz. Zdroj obrázků: www.akutherm.cz.
akutehrm

Více informací naleznete na webu akutherm.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (2 komentáře)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace