KomfortníOkna 4 minuty
Bojíte se aby Vaše děti nevypadli z okna, když ne chvíli nebudete v pozoru ? Asi každý z nás zná tento pocit a proto je vhodné u menších dětí zajistit bezpečnost oken patřičným způsobem.
Zabezpečení oken pro ochranu děti?

Jedním z nejběžnějších způsobů řešení bezpečnosti oken jsou bezpečnostní kliky a to buď s omezenou pohybovou funkcí nebo plně zamykatelné:


1) Dětská pojistka neboli okenní klika s omezeným pohybem madla.  Běžně známé také jako okenní kliky s tlačítkem (často nevzhledné a občas poruchové)  nově povýšila nově firma HOPPE na špičku v designu i bezpečnosti, díky novému systému SecuForte, který rozpojuje pohybový mechanismus s rukojetí už dětí. Co je to systém SecuForte ?

Nový princip ochrany = nová manipulace s okenní klikou 

Nový princip ochrany = nová manipulace s okenní klikou

Kliky s technologií SecuForte® se sice používají jinak než obvykle, přesto zcela jednoduše: Okno se otevře stisknutím kliky nejdříve ve směru rozety ①. Tím se uvolní zámek kliky a klikou lze otočit jako obvykle ②. Tento pohyb je často složitý pro motoriku menších dětí do 7-mi let a zvyšuje tím úroveň bezpečnosti proti otevření okna či balkonových dveří.

Při zavírání nebo vyklápění okna se klika znovu zablokuje a je možné s ní manipulovat pouze opětovným stisknutím.

Zabezpečovací princip „nejprve stisknout – potom otočit“ je již dlouho široce rozšířený – používá se například u bezpečnostních uzávěrů lahví s nebezpečným obsahem (léky, leptavé čisticí prostředky atd.), aby bylo zajištěno, že například děti láhev samy neotevřou a nebudou ohroženy obsahem lahve.

Větší bezpečnost okna – tímto způsobem funguje SecuForte®

Okenní kliky s technologií SecuForte® jsou v zavřeném a vyklopeném stavu odpojeny a blokovány, tzn. že klika a čtyřhran nejsou spojeny. Zloděj, který chce otočit klikou, např. proražením skla a vrtáním rámů zvenčí, sice může v případě možností vyvinutím masivní síly ukroutit kliku z rozety, i tak ale nebude schopen pohnout se čtyřhranem.

Výsledek: Okno nelze otevřít a pokus o vloupání se nezdaří.

Klika zablokována

Automatické blokování kliky: V poloze 0° a v poloze 180° se uvolní pružina ① uvnitř kliky a spojovací prvek se oddělí ② od svého protikusu na čtyřhranu. Funkce kliky, tedy spojení mezi klikou a čtyřhranem, je zrušena. Zároveň se pomocí ozubení propojí spojovací prvek ② s dílem rozetové spodní konstrukce a výztuhou z ocelového plechu ③ a zablokuje kliku.

Klika odblokována

Nejprve stisknout – potom otočit: Když se klika stiskne ve směru rozety, dojde ke stlačení pružiny ① a spojovací prvek ② znovu vytvoří spojení mezi klikou a čtyřhranem (a tím obnoví funkci kliky). Zároveň se deaktivuje zámek kliky a klikou
lze otočit jako obvykle.



Video Secuforte.

 


Pokud je pro Vás bezpečnost Vašich menších či větších dětí na prvním místě, měli by jste také uvažovat o vyšším zabezpečením plastových oken vůči vlivům zvenčí,  třeba pomocí skrytého nezávislého alarmu – FalzAlarmu. Tento rakouský výrobek, jako jediný ve své třídě je skrytě instalován do falzu okna a funguje jak u zavřeného tak i vyklopeného okna, navíc výborně detekuje rozbití skla.


falzalarm

Funkčnost

  • Sám se aktivuje pohybem okenní kliky
  • Pozná různé pozice pohybu kliky (kování)
  • Pozná rozbití skla
  • Je aktivní i při vyklopené poloze křídla
  • Velice hlasitý při venkovním poslechu
  • Neviditelný – instalovaný do falcu okna
  • Velice lehce instalovatelný – během 10 minut včetně nastavení
  • 10 možností nastavení citlivosti pro kontrolu rozbití skla
  • 5 let záruka
  • 5–7 let výdrž baterií ( 2 ks baterie součástí balení typ: CR1620)
  • Je nezávislý na domovním alarmu či EZS ústředně


Instalace

FalzALARM je možné připevnit na křídlo pomocí 2 šroubů a to celé Vám zabere max. 3 minuty. Je možné ho instalovat jak do vodorovné polohy (spodní části křídla) tak vertikální levé či pravé části křídla.

Prostorové požadavky

šířka 24 mm
výška 10,3 mm
délka od napojení na pohyblivou rolnu celoobvodového kování na křídle (v drážce) je zapotřebí 336 mm k dalšímu montážnímu dílu.

Srovnání běžných Alarm produktů s FalzAlarmem

Výkon produktů
FalzAlarm
Okenní klika s alarmem
Běžný domovní alarm s ústřednou
Aktivace při pohybu okenního kování
Ano
Ano
Ne
Neviditelný při zavřeném okně
Ano
Ne
Ano
Aktivní i při vyklopeném křídle
Ano
Ne
Ano
Bezpečný i při falešném alarmu díky špatnému použití
Ano
Ano
Ne
Senzor rozbití skla
Ano
Ano
Ne
Také pro dveře s celoobvodovým kováním
Ano
Ne
Ano
Řešení pro vlastní rychlou montáž
Ano
Ano
Ne
Není nutná žádná kabeláž
Ano
Ano
Ne / Ano ale po 2 letech nové baterie
Jednoduchá montáž a nastavení
Ano
Ano
Ne
5–7 let bez nutnosti výměny baterie
Ano
Ne
Ne
5 let záruka
Ano
Ne
Ne



komfortni-okna

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě KomfortníOkna, která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její hodnocení nebo další články.

Navštivte firemní profil KomfortníOkna nebo web komfortni-okna.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu KomfortníOkna a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (6 komentářů)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace