ŽALUZIE NEVA 3 minuty

Vnitřní žaluzie mohou být vyrobené klidně ze dřeva nebo textilií – nemusí totiž čelit dešti ani mrazům. Ale pokud vybíráte venkovní žaluzie, je potřeba materiál, který vydrží i drsné venkovní podmínky. Přečtěte si, jak podle materiálu poznáte žaluzie, které přežijí klidně i přes 10 let.

Vybíráme materiál venkovních žaluzií: proč je nejlepší hliník?

U interiérových žaluzií máte na výběr celé spektrum materiálů, jako je kov, dřevo, plast, bambus či textilie. Nabídka u venkovních žaluzií je ale omezená – vyrábí se totiž jen z takových materiálů, které jsou dostatečně odolné a nevadí jim vlhko, silný vítr ani výkyvy teplot. Nejčastěji se proto venkovní žaluzie vyrábí z hliníku.

Proč jsou nejlepší lamely z hliníku?

Hliník je lehký kov, který je současně velmi pevný a odolný. Díky tomu se nemusíte bát, že se žaluzie při silnějším větru polámou. Hliníkové žaluzie navíc:

  • nevyblednou ani po dlouhých letech v provozu,
  • odráží sluneční paprsky
  • a fungují jako dobrá tepelná bariéra.

Na výrobu venkovních žaluzií NEVA bereme hliník ze Švýcarska – jeho povrch je upraven speciálním lakem na bázi polyuretanu a polyamidu. Nejenže má pak výsledný lak krásnou strukturu, ale je také neskutečně pevný a odolný.

V menší míře najdete na trhu i dřevěné venkovní žaluzie. Ty mohou být zajímavé hlavně pro architekty, kteří na stavbu hledají přírodní materiály. Jejich nevýhodou jsou ale omezené možnosti výroby – na rozdíl od hliníkových žaluzií nelze vyrobit dřevěné lamely ve tvaru Z ani S. Navíc je dřevo náročnější na údržbu.

Kontrolujte hlavně materiál komponent

Kromě lamel se při výběru stínění dívejte i na materiály, ze kterých jsou vyrobené jednotlivé komponenty žaluzií. Ověřte si kvalitu zejména u plastových částí – nekvalitní plasty se snadno lámou, vlivem tepla se deformují a hlavně na namáhaných dílech (jako je například vodicí kolík) dlouho nevydrží.

Soustřeďte se především na tyto komponenty:

  • Textilní páska – patří k nejnamáhanějším částem žaluzií, proto musí být velmi pevná a odolná (třeba proti oděru nebo UV záření). Často se používá páska široká 6 mm, v Žaluziích NEVA pracujeme s širší 8mm textilní páskou, kterou dovážíme ze Švýcarska. Podle nezávislých testů je to nejkvalitnější páska na evropském trhu. U našich žaluzií máme také zaoblený otvor, který nenařezává textilní pásku při pohybu žaluzie.
  • Žebříček – zajišťuje natáčení lamel žaluzie a musí být dost pevný, aby se netřepil. My používáme žebříček vyztužený kevlarem – materiálem, který se používá třeba při výrobě letounů nebo neprůstřelných vest.
  • Spojka žebříčku – vyrábíme ji z nerezavějící oceli, aby byla pevná, odolná a prodlužovala životnost žaluzií.
  • Ložisko – v Žaluziích NEVA používáme ložisko se zabudovanou kónickou jehlou, pomocí které seřídíte takzvanou rovinnost spodního profilu. Ocení to především montážníci ve chvíli, kdy se seřízené žaluzie drobně rozhodí například při dopravě.
  • Těsnění v lamele – bývá náchylné na teplo a časem může zkřehnout a rozpadnout se. V Žaluziích NEVA proto používáme těsnění z kvalitního plastu, které odolá i vysokým teplotám a vydrží dlouhé roky.
  • Vodicí kolík – u žaluziích Z-90, Z-70 a S-90 používáme eliptický kovový kolík, který snižuje hlučnost žaluzie (například při silném větru). U ostatních typů používáme kvalitní plastový kolík.

neva-materialy-venkovnich-zaluzii-2–1280×640

Dívejte se nejen na materiál lamel, ale hlavně na to, z čeho jsou vyrobené komponenty.

Lamelami ani komponenty to ale nekončí, správný materiál je podstatný i u dalších částí žaluzií, například motoru. Při výběru se obraťte na firmy s tradicí – u těch nehrozí, že zaniknou a vy přijdete o možnost případného servisu. V Žaluziích NEVA spolupracujeme se značkami Somfy, Geiger nebo Elero.

logo_neva

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě ŽALUZIE NEVA, která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články.

Navštivte firemní profil ŽALUZIE NEVA nebo web nevapv.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu ŽALUZIE NEVA a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (2 komentáře)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace