KomfortníOkna 4 minuty

V poslední dekádě se velmi výrazně prosazuje absolutní izolace bytů, domů a jiných prostor, kde je třeba udržovat teplotu dostatečně vysokou pro pohodlné obývání lidmi. Každý se snaží co nejvíce ušetřit a teplo je jednou z nejdražších položek v nákladech za bydlení. O celkové omezení vytápění se ale pokouší i různé regulační úřady, které se skrze úspory v energiích snaží bojovat s domnělými riziky pro zemskou přírodu.

Větrání pro zdravý pobyt díky sytému Winflip

Nejvýraznější vliv na zateplení mají kvalitní okna, která nepropustí ven ani sebemenší část tepla navíc. Dokonale těsní a tak mimoděk samozřejmě zabraňují i výměně vzduchu mezi interiérem a venkovním prostorem. Následky jsou poměrně široké a bohužel už ne tak veselé.

Vlhkost, oxid uhličitý a plísně

Winflip eliminuje tvorbu plísní

Dokonalá izolace má za následek zvyšování vlhkosti v místnostech, kde je vždy dostatek zdrojů vody – lidský dech, jakákoliv voda (koupelna, kuchyň, …), ale své k tomu mají co říct třeba i květiny. Proč je ale vlhký vzduch v místnosti špatný? Protože:

  • pobyt ve vlhkých prostorách je nezdravý, může způsobit různé respirační potíže
  • vlhkost může kondenzovat na chladnějších místech v místnosti (okna, dlaždičky, …)
  • ve vlhkém prostředí se daří plísním

Podobně nezdravý je ale i obyčejný vydýchaný vzduch, ve kterém se zvyšuje obsah oxidu uhličitého na úkor kyslíku. To vede ke zvýšení únavy a celkovému poklesu aktivity. Proto je například velmi nepříjemné pracovat v nedostatečně větraných kancelářích, kde se člověk špatně soustředí a brzy se tak projevuje únava až ospalost. Jak vidíme, dokonalá izolace je prostě dvousečná zbraň. Zatímco nás chrání před tepelnými (=finančními) úniky, nutí nás zároveň i žít v nezdravém prostředí.

Bez poctivého větrání to nejde

Je tedy na člověku, aby se o kvalitu ovzduší ve svém domě nebo na pracovišti postaral. Jaké způsoby větrání existují a jaké mají výhody a nevýhody?

1. Průvan

Winflip eliminuje tvorbu plísní

Ideální způsob větrání, kdy dojde k rychlé výměně vzduchu mezi interiérem a venkovním prostorem. Bohužel ho ale nelze využít vždy (pro vznik průvanu musí existovat poměrně velký rozdíl teplot mezi dvěma velkými prostory, ideálně pokud jsou okna na dvě protější světové strany). Blesková výměna vzduchu udrží teplo uvnitř a zároveň i přinese čerstvý vzduch.

2. Pomalé větrání

Běžný způsob větrání, kdy necháváme okno otevřené (třeba jen na ventilačku), dokud se vzduch dostatečně nevymění. V mnoha případech však může prosté opomenutí zavření okna znamenat obrovské tepelné ztráty. V extrémních případech jde i o bezpečnostní riziko, a to ať už s ohledem na vloupání nebo na nebezpečí pro děti.

3. Drahé rekuperační jednotky

Tento způsob větrání skrze automatické klimatizace je při správném nastavení skvělým řešením problému. Na druhou stranu jsou pořizovací náklady tak značné, že je jejich přínos přinejmenším diskutabilní. Při nesprávném nastavení jde navíc o výrazné zdravotní riziko, a to zejména při přechodech z klimatizovaného do neklimatizovaného prostoru a naopak.

4. Přirozené bezpečné větrání se systémem Winflip

Jde vlastně o běžné větrání s několika zásadními výhodami. Z pohledu výměny vzduchu v interiéru je důležitá zejména jedna: Winflip lze snadno načasovat, a to i bez použití jakékoliv elektroniky. Po stanoveném časovém intervalu, který se může pohybovat od několika minut až po mnoho hodin, se okna sama zavřou a zabezpečí, čímž je zajištěno kvalitní větrání bez rizika výrazných tepelných ztrát nebo případného zneužití lupičem.

Rady pro efektivní větrání

Winflip eliminuje tvorbu plísníSprávné větrání probíhá několikrát denně a nenecháváme u něj prochladnout součásti interiéru, hlavně pak zdi, protože by na nich mohla kondenzovat voda, což je nejjistější způsob k zničení nátěru a hlavně ideální prostředí pro vznik plísní. Jak tedy na to?

  • zejména větrejte dostatečně, i když necítíte potřebu a vzduch se vám zdá přijatelný – alespoň několikrát denně je třeba vzduch v místnosti vyměnit
  • v chladnějších měsících se snažte větrat co nejrychleji, aby se interiér co nejméně ochladil
  • při vaření využívejte digestoře, které účinně odvětrají obrovské množství vlhkosti, která vzniká
  • větrání na noc je důležité, kvalitu spánku například nepříznivě dokážou ovlivnit rostliny, které v noci konzumují kyslík a vypouštění oxid uhličitý
  • se systémem Winflip máte nad větráním absolutní kontrolu

komfortni-okna

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě KomfortníOkna, která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její hodnocení nebo další články.

Navštivte firemní profil KomfortníOkna nebo web komfortni-okna.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu KomfortníOkna a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (5 komentářů)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace