PlanetaOken
SERVIS CLIMAX, a.s. | | 2 minuty

Údržba venkovních žaluzií nejen v zimě

To, že venkovní žaluzie jsou nejenom funkčním, ale i elegantním doplňkem našich domovů, je už známá věc. A to, že mají i jedny z nejlepších vlastností, jako je regulace světla, ochrana našich domovů před přehříváním a v zimě i před únikem tepla, už víme také. Abychom si ale jejich pozitivní vlastnosti udrželi co nejdéle, je potřeba žaluziím věnovat péči nejenom v létě, ale i v zimě.

V zimním období hrozí žaluziím především přimrznutí, námraza nebo zasněžení. Před jejich použitím je proto důležité zkontrolovat, zda nejsou přimrzlé lamely ve vodících lištách nebo k parapetu. Pokud by tomu tak bylo, musíme námrazu opatrně odstranit. Kdyby se neodstranila, hrozilo by poškození jednotlivých lamel, popřípadě celé žaluzie. Nejlepší je proto se žaluziemi při námraze vůbec nemanipulovat. Nechat je v poloze v jaké jsou a znovu je použít až námraza povolí.

Na čistotu vystačí běžné prostředky, které máme doma

Dvakrát ročně je vhodné zbavit žaluzie drobných nečistot jako hmyzu, pylu, listí a podobně. K omytí žaluzií můžeme použít zahradní hadici nebo parní čistič. Pozor na stékající vodu. Pokud by byla hodně špinavá, mohla by znečistit fasádu. Na čištění využijeme běžné prostředky, které v domácnostech máme, jako mýdlo, jar a teplou vodu maximálně do 40 stupňů. Úplně se vyhněme chemickým prostředkům jako jsou ředidla, rozpouštědla nebo jiné abrazivní čistící prostředky.

Postup čištění

Žaluzie sklopíme do svislé polohy a opláchneme je vodou. Vezmeme si houbičku nebo hadřík, prostě co máme doma po ruce, a každou lamelu zvlášť očistíme. Postupujeme jedním tahem a v jednom směru, abychom špínu po žaluzii neroznášeli. Pokud je žaluzie více znečištěná, jarovou vodu si dáme do rozprašovače a mokré žaluzie postříkáme a necháme chvíli působit. Roztok by ale neměl na žaluziích zaschnout. Poté lamely dočistíme ručně. Po očištění lamel stejným způsobem umyjeme vodicí lišty. Vodou nakonec spláchneme ze žaluzií všechny nečistoty a necháme uschnout.

Kromě mytí je také důležité provést běžnou kontrolu technického stavu a funkčnosti žaluzií. Zda jdou rovnoměrně vytahovat a spouštět, jestli nejsou hodně opotřebené pásky a vodicí lišty a v neposlední řadě je také důležité zkontrolovat hlučnost chodu. V případě poruch funkčnosti kontaktujte naše Climax partnery.

Kam dál?

Průvodce výběrem interiérových dveří v šesti krocích

Přečtěte si, jak vám šest jednoduchých kroků může pomoct s výběrem vašich nových interiérových dveří.

Digitální dveřní kukátka od Mul-T-Lock

Poznejte návštěvníka dříve, než otevřete. Objevte naši skupinu digitálních dveřních kukátek, které vám zajistí bezpečí a komfort.

Systém generálního klíče

Společnost Assa Abloy vám představuje pár rad a tipů pro správnou volbu systému generálního klíče pro váš objekt.

Co je u nás nového 7.1. – 13.1.

Přečtěte si, co je u nás nového, co se u nás děje, jak jsme se rozrostli a další informace z dění na portálu.

Lomax rozšiřuje nabídku venkovních žaluzií o lamelu Z70

Společnost Lomax, která je tuzemským lídrem v produkci garážových vrat, rozšiřuje své portfolio exteriérové stínicí techniky. Pro rok 2019…

Náš moderní showroom byl zařazen do soutěže

Budova showroomu společnosti OKNOSTYL group s.r.o. byla zařazena jako realizace do soutěže společnosti Saint – Gobain RIGIPS THROPY 2018, v…