PlanetaOken
| | 3 minuty

Protipožární dveře

K ochraně domů, bytů, kanceláří a budov se zvýšeným požárním zabezpečením se ve většině případů využívají protipožární dveře. Všechny tyto objekty jsou rozděleny na úseky tak, aby se v případě vzniku požáru plameny nerozšířili na celý objekt, přičemž úkolem protipožárních dveří je co nejrychleji zabránit šíření kouře a plamenů a též tepelného toku do objektu či budovy.

Pro použití protipožárních dveří jsou často stanovené předpisy, které jsou požadovány v projektech domů, a to konkrétně u kotelny nebo mezi garáží a obytnou zónou. Podle daných projektů jsou vyžadovány protipožární dveře i zárubně, a to někdy i v kouřotěsném provedení.

Tyto dveře bychom mohli rozdělit do několik skupin dle požární odolnosti. Jedná se o časový úsek, ve kterém protipožární dveře vzdorují vysokým teplotám a plamenům. Protipožární dveře jsou vždy označeny štítkem odolnosti proti požáru. Na štítku je uveden čas, za který dveře prohoří, jejich kouřotěsnost, druh konstrukce a osazení dveřním zavíračem. Stupně odolnosti se pak dělí do skupin dle ČSN norem od 15 až po 180 minut.

Kritéria odolnosti požárních uzávěrů

Symboly značení odolnosti požáru

Protipožární dveře si můžete nechat vyrobit jak do interiéru tak do exteriéru budovy. Rozdíl času mezi „obyčejnými'' dveřmi a dveřmi s protipožárním zabezpečením je přibližně 25 minut, přičemž mnohdy je tento čas při likvidaci ohně klíčový. Konstrukce požárních a protipožárních dveří mohou být jak jednokřídlé, tak dvoukřídlé.

Další možnosti, jak dovybavit protipožární dveře

Panikové systémy (zámek s kováním)

Samozavírače

Protipožární koordinátory

Na protipožární dveře se dají umístit také vertikální a horizontální madla a taktéž na nich provést kouřotěsnou a zvukotěsnou úpravu. Můžete si nechat udělat i povrchovou úpravu protipožárních dveří, ale též ji můžete zcela vynechat. 

Konstrukce protipožárních dveří

Dveře s protipožárním systémem mají speciální vnitřní konstrukci a použité materiály, jejichž složení si každý výrobce chrání jako své know-how. Obvykle se jedná o sendvičový systém složený z vnitřního konstrukčního rámu a dveřní výplně, která je sestavena požárně odolným materiálem. Ozdobný vnější plášť pak dává dveřím dekor.

Mnoho výrobců umí vzhledově sladit tyto specializované dveře s ostatními interiérovými dveřmi, aby nebylo na pohled patrné, že tyto dveře mají navíc protipožární funkci. Každý výrobce těchto dveří se musí podrobit testování v autorizované zkušebně, na základě jejichž výsledků získává potřebné certifikáty. Během tohoto testování odolávají zkoušené dveře a zárubně teplotě okolo 850 °C a takovéto výše dosahuje už ve 30. minutě.

Obecně platí, že všechny protipožární dveře mají mít tzv. rodný list (Protokol o montáži a kontrole provozuschopnosti požárního zabezpečení). Protipožární dveře pak podléhají každoroční povinné kontrole. V dnešní době je již standardem  že dveře nemají jen protipožární funkci. Tato vlastnost se propojuje s funkcemi dalšími, jakými jsou funkce bezpečnostní, protihlukové a odolné vůči klimatu. Tento tip dveří sice nepatří k nejlevnějším variantám, ale jejich použití je běžné a zcela opodstatněné.

Kam dál?

Dodatečné zabezpečení oken

Zabezpečení vašich oken je důležitá nejen jako prevence proti vloupání, ale například i jako ochrana vašich dětí, které mohou okno nechtěně…

Typy plastových profilů pro výrobu oken dle třídy

Plastová okna s sebou nesou řadu důležitých vlastností, které je vhodné znát, pokud si chcete okna pořídit kvalitní a s dlouhou životností.…

Skryté kování na oknech

Skrytá kování na oknech nejen že zkrášlí interiér vašeho domu, ale navíc disponují i mnoha pozitivními praktickými vlastnosti. Pojďme se…

Využijte Velikonoce k přípravám terasy na slunečné dny

Stále ještě jste si nenašli čas, abyste připravili posezení na své terase? Pokud se na Velikonoce nikam nechystáte, máte jedinečnou možnost…

Climax – Vystavovali jsme na R+T ve Stuttgartu

Nenechali jsme si ujít největší celoevropský veletrh stínící techniky v Německu a to již tradičně díky velkému úspěchu z minulé výstavy.

Okna z PVC a ekologie – závazek společnosti Inoutic

Společnost Inoutic má jasný pohled na ekologii v rámci výroby PVC profilového systému a následně okenních a dveřních výrobků.