1 minuta
Pro naši rodinnou firmu jsou domovem Slavonice. Jejich jedinečnou atmosféru se můžete snažit zachytit slovy, ale kdo u nás nebyl, těžko porozumí. Pochopili jsme, že stojí za to vyrábět pouze taková okna, která jsou po všech stránkách jedinečná. Přesvědčit se ale musíte sami.”
Okna a dveře s pokročilou technologií

Budova vznášející se na betonových sloupech nad vodou nabízí romantické, přírodní a nízkoenergetické bydlení v místě, kde by to nikdo nečekal. Dům vyrostl na stísněném, léta opuštěném pozemku v centru města Telč. Dřevostavba stojí na hranici historického jádra UNESCO přímo pod hrází rybníka.

dum-nad-vodopadem-telc

Parta kamarádů v Telči si společně s rodinou dala ambiciózní úkol: vytvořit místo k bydlení na nevyužívané parcele pod hrází Ulického rybníka, těsně nad protékajícím potokem. Do dvou let se jim podařilo svépomocí postavit dřevostavbu v pasivním standardu.

Kvůli nebezpečí záplav stojí celý dům na betonových sloupech. Prostor pod domem je volně průchozí, zelená plochá střecha se využívá jako zahrada. Budovu ve tvaru kvádru pokrývá dřevěná fasáda ze sibiřského modřínu bez povrchových úprav. Toto dřevo architekt vybral jako vzpomínku na původní dřevěné mlýnské domky, které v tomto místě stály v minulém století.

Minimalistický rodinný dům je postaven z přírodních i tradičních materiálů a díky střeše, kterou pokrývá zeleň, dokonale splývá s krajinou pod hrazeným přepadem rybníka. Dřevostavba, která souzní s geniem loci a zároveň respektuje historickou zástavbu města, je ukázkovým konceptem pro bydlení na zdánlivě nevyužitelném pozemku.

Se stavbou dokonale korespondují minimalistická okna PROGRESSION vyvinutá pro pasivní domy.

Autor projektu je ing. arch. Jiří Ondráček, ARCHOO. Tento dům zvítězil v kategorii stavba v soutěži Ekologický oskar.

Fotografie: Jaroslav Svoboda, jsphoto.cz

slavona

Více informací naleznete na webu slavona.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (2 komentáře)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace