5 minut

Jaro přichází a je čas na mytí oken. Podívejte se proto na několik užitečných rad, které vám pomůžou udržovat skla vašich oken opravdu křišťálově čistá.

Nejrůznější tipy a triky na mytí oken

Správně umýt okna je umění

Každý je myje jinak a každý má zaručený recept, jak to udělat nejlépe. Asi se všichni ale shodneme na tom, že nejlepší způsob je ten, který nás naučila naše maminka nebo babička. Ať už ale myjeme okna plastová nebo hliníková, vždy bychom měli dodržovat několik zásad:

  • Očistit okolí před mytím oken – očistíme garnýže a zeď kolem oken zbavíme prachu a pavučin
  • Umýt žaluzie, rolety, parapety a rámy oken
  • Pozor na bezpečnost – zabezpečíme snadný přístup k oknu, na výšky používáme pouze štafle nebo pevné židle, tedy nic, u čeho hrozí prasknutí
  • Správné načasování – okna nikdy nemyjeme za sluníčka. Rychlé vypařování vody totiž vede k tomu, že na sklech zůstávají šmouhy. Od mytí oken upusťte i v případě, že je venku mráz. Teplota vzduchu by měla být alespoň 5 °C.

A co na mytí oken použít? Nejvíce doporučované nástroje na mytí oken jsou rozmývák, stěrka a utěrka z mikrovlákna. I když ale naše babičky tyto nástroje k dispozici neměly, přesto zvládaly umývat okna dokonale. Stačil jim obyčejný hadr, kterým okna umyly, a noviny, kterými je doleštily. Babské rady na mytí oken „octová voda ocet“ je nenahraditelným pomocníkem v domácnosti nejen našich babiček. Je skvělým odmašťovačem a rychle si poradí i s drobnou plísní, která se může objevit v okolí okenních rámů. A pozor! Odpuzuje také mouchy! Pokud tedy chcete okna zbavit nečistot a ještě je mít krásně lesklá, přidejte do teplé vody trochu octa.

Podobného efektu lze dosáhnout přidáním soli do vody na mytí oken. Lidová kreativita navíc nezná mezí, a tak se někteří naučili přidávat do vody na mytí oken také vanilkový pudink. Do přibližně 5 litrů vlažné vody stačí rozpustit prášek vanilkového pudinku, k němu přidat prostředek na nádobí a s takto vzniklým roztokem umýt okna. Okna budou nejen čistá, ale navíc krásně voňavá. Alkohol, někdo ho pije, někdo ho dává na okna. Ideální použití alkoholu při mytí oken je v kombinaci s octovou vodou. Do octové vody se přidají 3 lžíce alkoholu a okna budou dokonale čistá a lesklá. Alkohol je dobré přidávat zvláště za studeného počasí.

8 rad, jak správně umýt okna

Chcete správně umýt okna? V tom případě byste se měli řídit těmito osmi základními radami:

  • Bezpečnost na prvním místě – z okolí oken odstraňte vše, co by vám mohlo překážet. Z oken se příliš nenahýbejte. Pokud jsou vysoko, použijte štafle či pevnou stoličku. Pozor dejte na chatrný a polorozpadlý nábytek. Na takový rozhodně nestoupejte, ať si nepřivodíte nepříjemné zranění.
  • Počkejte s mytím oken na vhodné počasí základní rada spočívá ve správném načasování mytí oken. Této činnosti se vyhýbejte za slunečného počasí, ale i pokud venku mrzne. Jestliže vám na okna bude pražit sluníčko, můžete si být jistí, že na nich zůstanou šmouhy, a to díky rychlému vypařování vody. Přípravky, které používáte na mytí oken, zase nesnesou mráz. Počkejte tedy, až bude teplota vzduchu alespoň 5 °C. Do mytí oken se pusťte ideálně za oblačného počasí.
  • Pořádně očistěte okolí – než se pustíte do mytí oken, nejprve očistěte jejich okolí, odstraňte prach či případné pavučiny. Nezapomeňte před mytím skel očistit žaluzie, garnýže, parapety a samozřejmě i okenní rámy.
  • Správný výběr nástrojů na mytí oken – profesionálové používají na mytí oken 3 nástroje. Jsou jimi rozmývák, stěrka a utěrka z mikrovlákna.
  • Správný výběr přípravků na mytí oken – na trhu naleznete mnoho přípravků, které vám mytí oken usnadní. Krémové čističe například odstraní z rámů nečistoty a zvýrazní jejich bílou barvu. Na leštění skel jsou nejlepší přípravy, které vytvářejí pěnu a nestékají.
  • Nepoužívejte příliš horkou vodu – horká voda snižuje účinnost čisticích prostředků. Používejte proto vodu vlažnou o maximální teplotě 30 °C.
  • Nepoužívejte na mytí oken písek – písku na nádobí a podobným abrazivním přípravkům se obloukem vyhněte. Při jejich použití hrozí především poškrabání rámu. Zvláště plastová okna si zaslouží šetrné zacházení.
  • Řiďte se babskými radami – babské rady mají něco do sebe a nejedné hospodyňce usnadnily práci. Asi nejznámějšími babskými radami jsou použití octové vody, která zaručí lesk skel, a použití starých novin, díky kterým na sklech nezůstanou žádné šmouhy. Babských rad existuje ale mnoho, od přidávání soli či alkoholu do vody, přes leštění skel silonkami, až po nasypání pudinkového prášku do vody na mytí oken.
Zdroj textů: www.svet-oken.cz. Zdroj obrázků: www.svet-oken.cz.
logo_svet

Více informací naleznete na webu svet-oken.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (5 komentářů)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace