6 minut

Uvažujete o interiérovém stínění a přitom pro ochranu vašeho zdraví nechcete, aby se na stínícím systému usazovaly prach a nečistoty? Pak pro vás budou jistě vhodné integrované žaluzie přímo do meziskelní izolační mezery dodané buď s vašimi novými okny, nebo dodatečně v rámci výměny izolačního skla.

Meziskelní žaluzie – ScreenLine

Integrovaná meziskelní žaluzie je speciálně navržena pro použití v izolačním skle (dvojskle nebo trojskle). Snižuje prostupnost sluneční energie a, na rozdíl od klasických vnitřních žaluzií, které stíní pouze světlu, tak nahrazuje venkovní žaluzie stínící teplu.

zaluzie-1


Systém ScreenLine® zajišťuje téměř absolutní ochranu proti usazování špíny, prachu nebo vlivům počasí. Pohyb žaluzie je zajištěn pomocí dvojice magnetů propojených mezi sebou tak, že jeden je umístěn uvnitř a druhý vně izolačního skla.

Jelikož se magnety mezi sebou nedotýkají, může být jednotka uvnitř hermeticky uzavřeného systému, čímž je zachována dlouhá životnost komponentů v izolačním skle. Komponenty určené pro montáž do izolačního skla byly přitom speciálně navrženy tak, aby odolávaly UV záření a předcházely mlžnému efektu skel.

Pro dosažení minimální možnosti chyby uvnitř celého systému jsou prováděny testy v laboratořích, přičemž vhodnost žaluzií pro použití uvnitř izolačního skla byla potvrzena u nezávislých institutů a laboratoří. Testováním různých typů žaluzií ScreenLine se dokázalo, že jejich životnost překračuje deklarovanou životnost normálních izolačních skel.

Hlavní charakteristiky ScreenLine® dvojskla s žaluzií

Těsnost systému

ScreenLine® žaluzie je vložena ve dvojskle bez omezení jeho vlastností a bez zhoršení jeho těsnosti. Těsnost je ovlivněna pouze vlastnostmi materiálů a technologií použitou výrobcem dvojskla. Dvojsklo přitom musí splňovat podmínky normy EN 1279/2.

Magnetický převod

Pohyb žaluzie uvnitř dvojskla v magnetickém systému je docílen dvojicí magnetů propojených jeden s druhým tak, že jeden je umístěn uvnitř a druhý vně dvojskla. Nepřítomnost kontaktu mezi oběma částmi znamená, že jednotka může být uvnitř hermeticky uzavřeného systému, což zaručuje dlouhou životnost pro komponenty uvnitř dvojskla, které nejsou pevně spojeny s vnějším ovládacím zařízením.

Použité magnety jsou neodymové N35H, permanentní, odolné vysokým teplotám (do 120°C) a mají dvojitou povrchovou úpravu zlepšující oxidační odolnost a silnější propojení s nosičem.

Snadnost montáže

ScreenLine® žaluzie jsou navrženy k tomu, aby mohly být zaskleny přímo na montážní lince pro izolační skla, což díky exkluzivnímu patentovanému řešení zkracuje operace a čas montáže na minimum. Garance na konečný výrobek (žaluzií i dvojskel) je oprávněně poskytnuta, pokud je výrobní proces v souladu se Screenline návodem (příručkou) s odkazem na následující body:

  • očištění skla
  • složení jednotky
  • zatmelení

Příručka také doporučuje návod na přepravu a uskladnění žaluzie v izolačním dvojskle

Nemlžící komponenty

Součástky použité při výrobě ScreenLine® žaluzií pro montáž do dvojskla byly speciálně navrženy k tomu, aby předešly uvolňování látek, které můžou narušit průhlednost skla (mlžný efekt) s maximálními limity splňujícími normy EN 1279/6, přičemž nezávislé instituce tyto vlastnosti potvrdily. Pelliniho vlastní laboratoře pokračují ve zkoušení příchozích materiálů tak, že pouze vyhovující komponenty jsou použity k další výrobě.

Životnost

Testy životnosti jsou prováděny v Pelliniho laboratořích k dosažení minimální možnosti chyby uvnitř celého systému. Vhodnost žaluzií ScreenLine® pro použití uvnitř izolačního dvojskla byla potvrzena u nezávislých institutů a laboratoří. Testování rozličných typů ScreenLine® žaluzií při vysokých teplotách dokázalo, že jejich životnost překračuje záruky, které jsou běžně nabízeny u normálních izolačních skel. Ve všech testech prováděných u žaluzií s největší možnou plochou žaluzie překročily 20000 cyklů vytahování a spouštění. Součásti magnetického vnitřního mechanismu (šnekový převod, pastorek) jsou s tvrzeným povrchem.

Elektronika vnitřního motoru byla podrobena testu životnosti v institutech TÜV za použití teplotních a mechanických šoků dle DIN EN 60068–2–14 a DIN EN 60028–2–29.

Doplňkové charakteristiky ScreeLine®

ScreenLine® jednotka vložená do izolačního dvojskla, beze změn jeho charakteristiky, má mnoho nesporných výhod, jako jsou:

  • dlouhodobá ochrana proti působení atmosférických vlivů, prachu a špíně
  • dlouhodobá ochrana proti poškození a zničení
  • jednoduchá údržba
  • kvalita žaluzie přetrvávající po dlouhou dobu
  • odolnost lamel a dalších komponentů vůči UV záření
  • integrované stínění proti slunečnímu záření
  • efektivní redukce přenosu tepla
  • možnost nenáročné kompletace okna u výrobce s nízkými náklady a garantovanou kvalitou

Další vlastnosti jsou svázány se způsobem výroby žaluzie a užití komponentů. To je jedna z nejdůležitějších charakteristik.

Rozměrová omezení

Maximální rozměry žaluzií v izolačním dvojskle využívajících magnetické ovládání jsou vypočítány podle tloušťky vnitřního skla a jeho rozměrů. Na základě těchto údajů tabulka přípustnosti ukazuje rozměry žaluzie, která může být vyrobena a bude správně fungovat.

Před vytvořením objednávky na žaluzii v izolačním dvojskle s magnetickým ovládáním je důležité zkontrolovat podle tabulky rozměry, zda je možné požadované velikosti vyrobit.Tabulka byla vypočítána pro každý model a pro rozličnou tloušťku skla ležícího mezi oběma magnety a počítá také s hmotností žaluzie a třecím odporem. U manuálního ovládání je tloušťka skla rozhodujícím faktorem, protože přenášený kroutící moment pohybující mechanismem uvnitř horního profilu žaluzie závisí na tloušťce skla.

Například křivka na obrázku níže ukazuje přenos momentu u modelu SL27C. Pro typy s vnitřním motorem tabulka definuje proveditelnou plochu skla podle síly motoru (počítá se s jistou bezpečnostní rezervou). Tabulky přípustných rozměrů, které jsou uvedeny v ceníku a v technickém manuálu, musí být vzaty do úvahy před objednávkou.

tloustka

Tabulky byly vypočítány při volném pohybu žaluzie uvnitř izolačního dvojskla a není povoleno používat tuto tabulku při tření mezi žaluzií a sklem v případě průhybu skel.

Více informací naleznete na webu sklenarstvi.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (3 komentáře)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace