FAKRO CZECH 4 minuty

Nevíte si rady při výběru správného typu střešní oken? Zde vám nabízíme krátký manuál jejich výrobních rozdělení.

Jaký typ střešního okna je pro vás nejvhodnější?

Kyvná okna

Kyvná okna

Kyvná okna jsou velmi oblíbeným typem střešních oken. Otevírají se pouze kyvně, nanejvýš o 180°, což umožňuje umytí okna a obsluhu markýzy. Kyvná okna lze navíc vybavit vnitřními a vnějšími doplňky.

Kyvné okno

Okna se zvýšenou osou otáčení

Okno se zvýšenou osou otáčení

Kyvná okna s osou otáčení umístěnou nad středem okna tak, aby se dokonce i vysoká osoba mohla pohodlně dostat ke spodní hraně otevřeného okna. Spodní část křídla (pod osou závěsů) tak vlastně zajišťuje funkci výklopného okna a horní část umožňuje lépe prosvětlit podkroví. Křídlo je při otáčení v úhlu 0–45° přidržováno inovativním podpůrným mechanismem, který dovoluje ponechat otevřené okno v jakékoliv poloze v rozsahu těchto úhlů. Navíc se jedná o jediná střešní okna na trhu, která po namontování ve střeše se sklonem 39–43° splňují normu DIN 5034–1*. Tato norma stanoví, že dolní hrana okna musí být ve výšce do 95 cm a horní hrana ve výšce minimálně 220 cm (měřeno od podlahy). Snadné mytí vnější okenní tabule umožňuje pojistka blokující křídlo v poloze pootočené o 160°. Okna lze vybavit vnitřními a vnějšími doplňky.

Okno se zvýšenou osou otáčení

Okna se zvýšenou osou otáčení a dolním prosvětlením

Okna se zvýšenou osou otáčení a dolním prosvětlením

Okno se dvěma křídly. Horní křídlo je kyvné s osou otáčení umístěnou nad středem okna tak, aby se dokonce i vysoká osoba mohla pohodlně dostat ke spodní hraně otevřeného okna. Spodní část křídla (pod osou závěsů) tak vlastně zajišťuje funkci výklopného okna a horní část umožňuje lépe prosvětlit podkroví. Křídlo je při otáčení v úhlu 0–45° přidržováno inovativním podpůrným mechanismem, který dovoluje ponechat otevřené okno v jakékoliv poloze v rozsahu těchto úhlů. Zároveň se jedná o jediná střešní okna na trhu, která po namontování ve střeše se sklonem 39–43° splňují normu DIN 5034–1*. Tato norma stanoví, že dolní hrana okna musí být ve výšce do 95 cm a horní hrana ve výšce minimálně 220 cm (měřeno od podlahy). Snadné mytí vnější okenní tabule umožňuje pojistka blokující křídlo v poloze pootočené o 160°. Okna lze vybavit vnitřními a vnějšími doplňky.

Okno se zvýšenou osou otáčení a dolním prosvětlením

Výklopně-kyvná okna

Výklopně-kyvná okna

Výklopně-kyvná okna přinášejí kromě prosvětlení a možnosti větrání také přístup ke spodní hraně okna a neomezený výhled ven. Otevírají se dvěma způsoby:

  • výklopně v rozsahu 0–35°, což umožňuje přístup k otevřenému oknu a poskytuje neomezený výhled
  • kyvně, díky čemuž lze umýt vnější stranu zasklení a stáhnout markýzu

Výklopně-kyvná okna mohou být vybavena vnitřními a vnějšími doplňky.

Výklopně-kyvné okno

Panoramatické okno

Panoramatické okno

Panoramatická okna vynikají velkými rozměry, které zajišťují velmi dobré prosvětlení a velký rozsah vyklopení křídla, a lze je tedy využít pro výstup na střechu:

  • výklopné o 40°, umožňuje přístup k oknu a neomezený výhled
  • výklopné o 68°, velké rozměry oken a úhel vyklopení křídla umožňují pohodlný vstup na střechu nebo využití oken k evakuačním účelům
  • kyvné, používaný k mytí vnější okenní tabule a stažení markýzy

K panoramatickým oknům nabízíme bohatou paletu vnitřních a vnějších doplňků.

Panoramatické okno

Balkonové okno

Balkonové okno

Balkonové okno je inovativní velké dvoukřídlé střešní okno, ve kterém jeho otevřená křídla tvoří balkon. Horní křídlo se vyklápí plynule vzhůru až do úhlu 45°. Dolní křídlo se otevírá vpřed do svislé polohy. Pro zavření stačí pouze uvolnit pojistky na bočním zábradlí. Boční zábradlí je integrováno do spodního křídla a vysouvá se během jeho otevírání. Během zavírání spodního křídla se boční zábradlí balkonu opět zasunou do okna a nevyčnívají tak nad úrovní střešní krytiny. Obsluha okna se ovládá s využitím kliky umístěné v dolní části horního křídla. Klika s funkcí vícebodového uzavírání bez tradičního protikusu.

Balkonové okno

Okna pro fasádní sestavy

Okna pro fasádní sestavy

Okna pro fasádní sestavy jsou určena k montáži do svislých stěn (nadezdívek) v podkroví jako doplňující prvek prodlužující střešní okna. Toto řešení zaručuje velmi dobré prosvětlení a větrání místnosti a značně zvětšuje oční kontakt s okolím. Otevírají se klasickým způsobem na stranu (BD_) nebo sklopně (BVP). Okna BXP jsou neotevíratelná a okna pro fasádní sestavy mohou být vybavena vnitřními doplňky.

Okno pro fasádní sestavy

Termoizolační střešní výlez

Termoizolační střešní výlezy

Termoizolační střešní výlez představuje snadný a bezpečný výstup na střechu z obytných místností. Zaručuje také prosvětlení a umožňuje větrání místnosti. Otevírá se klasickým způsobem o 90° na pravou (FWR) nebo na levou stranu (FWL) – pohled zvenčí. Termoizolační střešní výlez lze vybavit vnitřními doplňky stejně jako klasická střešní okna.

Termoizolační střešní výlez
logo_fakro

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě FAKRO CZECH, která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články.

Navštivte firemní profil FAKRO CZECH nebo web fakro.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu FAKRO CZECH a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (9 komentářů)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace