PRAMOS, a.s. 9 minut

V hliníkových oknech se chystáte koupit luxusnější a mechanicky odolnější zboží za cenu vyšších nákladů a mírně zhoršené tepelné izolace. Jaké při výběru sledovat parametry a jak naplno využít přirozených výhod hliníkových oken? Dozvíte se také, proč mají hliníková okna méně komor, jak je to s koeficientem tepelné prostupnosti a jestli je lze použít pro pasivní a nízkoenergetické bydlení.

Jak vybrat hliníková okna?

Jsou hliníková okna těmi nejlepšími pro váš projekt?

Pojďme si říci hlavní silné stránky a přirozená omezení hliníkových oken.

Výhody

  • Ušlechtilý materiál, který lze použít téměř všude tam, kde by plastová okna byla příliš obyčejná nebo historicky neadekvátní.
  • Pevnější rámy a profily oken vhodné pro frekventovaná místa, nestandardně velké formáty a prosklené fasády.
  • Díky hliníkovému profilu může být sklo oken zarovnané s fasádou.
  • Hliníkový profil je nižší než profil plastového okna. Neprůhledná konstrukce tak zabírá menší procento z celého okenního otvoru.
  • Minimální tepelná roztažnost, méně než poloviční v porovnání s plastovými okny, účinně brání deformacím a nežádoucí dilataci na přímém slunci.
  • Široký výběr barev ze vzorníku RAL včetně možnosti moderního vzhledu pomocí tzv. strukturálních barev a nakonec také možnost imitace dřeva přizpůsobí vaše nová hliníková okna jakékoliv fasádě, moderní i historické.
  • Přerušený tepelný most pro zajištění optimálních izolačních vlastností oken.

Omezení

  • Cena. Hliníková okna samozřejmě nejsou drahá v porovnání s užitnou hodnotou, kterou nabízejí, ale pořizovací náklady nejsou pro každého.
  • Tepelná vodivost. Hliník je od přírody perfektní vodič tepla a konstrukce hliníkových oken s tím samozřejmě musí počítat, aby bylo dosaženo optimální izolace. Navzdory horším hodnotám, než mají špičková plastová okna, lze při vhodném zasklení splnit normy pro pasivní dům.
Luxus něco stojí. Určitě vás ale potěší, že investicí do hliníku kupujete nejen krásu, ale i řadu nezanedbatelných výhod a budoucích úspor.

Jak je to s větrem, sluncem, deštěm či mrazem?

Podobně jako plastová okna, i hliník perfektně odolává povětrnostním vlivům a hodí se do náročných podmínek. Nevyžaduje péči o povrchovou úpravu a při rychlém střídání teplot se v porovnání s plastem lépe brání deformacím při nestejném zahřátí vnější a vnitřní strany okenního rámu.

Problém tepelné roztažnosti a namáhání rámu okna při střídání venkovních teplot je sice nižší než u plastů, ale negativně v něm působí soudobá móda tmavě šedých a černých povrchových úprav. Poraďte se s našimi techniky – zejména u opravdu velkých formátů oken na jižních fasádách.

Maximální formát zasklení

Jedním z nejdůležitějších argumentů pro použití hliníkových oken místo plastu je pevnost profilu a lepší možnosti v zasklívání nadměrně velkých formátů. S hliníkovými profily PONZIO není problém zasklít například otvor 3×2 metry bez dělících sloupků fixním rámem (bez možnosti otevření) a formát 2×2 m formou posuvných dveří.

Výběr hliníkových oken podle izolačních vlastností, pasivní bydlení

Firma Pramos nabízí dvě varianty hliníkových oken Ponzio – model PE 78 N a PE 68. U prvního lze vhodnou volbou zasklení docílit koeficientu tepelného prostupu pro celé okno až Uw = 0,80 W/m2.K, což je podle normy ČSN 73 0540 v limitu pro pasivní dům. Užší profil PE 68 nabízí stále poměrně dobrou hodnotu Uw = 0,82 W/m2.K, což sice normu těsně nesplňuje, ale stále se jedná o okno, které pomáhá ekologickému nízkoenergetickému provozu vytápění.

Často se říká, že s hliníkovými okny „víc protopíte“, ale není to vždycky úplně pravda. Správně seřízené hliníkové okno izoluje lépe než stará okna dřevěná nebo špatně seřízená plastová okna.

Proč mají okna PONZIO jen tři komory?

Plast je dobrým tepelným izolantem a hliník pevnějším konstrukčním materiálem. Z toho důvodu je větší počet vnitřních přepážek u plastových oken nutný pro vyšší pevnost a výhodný pro tepelnou izolaci, zatímco u hliníku není nutný nebo výhodný ani z jednoho důvodu.

Zvýšené požadavky na tepelnou izolaci řešíme u oken PONZIO volbou správného zasklení a izolačními vložkami v hliníkovém profilu.

Dvojsklo, nebo trojsklo?

Otázka správného zasklení je u hliníkových oken spojená s jejich použitím. Tím, že jsou hliníková okna excelentní volbou pro prosklené fasády, prosklené vstupy do administrativních budov nebo bytových domů a velkoformátová okna architektonicky zajímavých staveb, nabízí se klíčová otázka, jestli je za nimi vyžadována (okno do obytné místnosti v bytě) nebo není vyžadována (prosklený vstup do samoobsluhy) pokojová teplota.

Obecně se dá říci, že s trojsklem dosáhnete vyšší míry izolace, ale nižších solárních zisků, a s dvojsklem naopak. Jednoduše řečeno, trojsklo bude lépe izolovat, ale do místnosti pustí méně světla a tepla od sluníčka. Pro odpověď, jestli je lepší dvojsklo, nebo trojsklo, je tedy potřeba řešit orientaci světových stran, vnější zastínění oken a účel místnosti. Aktuálním trendem je určitě používání trojskel, které už tvoří cca 60 % použitých skel. Doporučujeme vám, poraďte se s našimi techniky, kteří vám rádi poradí.

Počet těsnění

Oba modely oken PONZIO v naší nabídce jsou vybaveny dvojicí dorazových těsnění. U modelu PE 78 N je ovšem funkční spára mezi rámem a oknem rozdělena další těsnící přepážkou, což dále zlepšuje izolační parametry celého okna.

Zvuková izolace oken

Na požádání jsme schopni nabídnout speciální protihluková skla. Je potřeba si ale říci, že na eliminaci hluku zvenčí se například správné seřízení přítlaku oken podílí větší měrou, než příplatkové technické speciality. Zeptejte se našich techniků na telefonu nebo se stavte na některé z našich poboček. Povíme vám, jakou roli ve zvukové izolaci může hrát okno ve vašem konkrétním případě.

Další metody zvýšení hodnoty tepelné izolace zasklení

V naší nabídce najdete i speciální fólii, kterou je možné napnout dovnitř mezi skla a tím docílit výrazně lepší izolace bez zvýšení hmotnosti. Jedná se o technologii Heat Mirror. Vnitřní sklo je možné opatřit mikroskopickým kovovým nástřikem, který lépe odráží teplo dovnitř místnosti.

Ornamentální a bezpečnostní skla

Při požadavku na neprůhlednost oken nabízíme výběr ornamentálních skel. Tato volba nijak neovlivňuje výsledné izolační ani jiné užitné vlastnosti okna. Bezpečnost proti násilnému vniknutí, ale i nechtěnému rozbití, a zejména bezpečnost největších formátů zasklení oken, docilujeme instalací bezpečnostního skla. Dalším prvkem zabezpečení oken je přirozeně kvalitní kování, ale o tom později.

Okenní kování

Do všech našich oken montujeme německé celoobvodové kování WINKHAUS. Zajišťuje maximální komfort při ovládání oken a posiluje pevnost a bezpečnost celého okna. Námi využívaný model activPILOT je standardně vybaven bezpečnostními uzavíracími čepy ve tvaru hříbku, které pomáhají k rychlému, přesnému a bezpečnému ovládání celého okna jednou rukou.

Počet bezpečnostních a uzavíracích bodů je jako prvek bezpečnostního zajištění okna také součástí hodnocení podle bezpečnostních tříd. Pokud v našem online formuláři uvedete požadavek na zvýšené zabezpečení, jsme připraveni vám nabídnout řadu variant až do nejvyšší bezpečnostní třídy, a to včetně například uzamykatelných klik.

Barvy a dekory

U hliníkových oken si můžete vybrat jakoukoliv barvu ze vzorníku barev RAL a několika zdařilých dřevěných imitací. To však není všechno. Vybírat si můžete i v tom směru, jaký povrch bude okno mít a jakým dojmem bude působit. Povrch může být matný, pololeský anebo se může jednat o nyní velmi moderní strukturální barvu.. Před finálním rozhodnutím nicméně doporučujeme navštívit některou z našich regionálních poboček a podívat se, jak bude lak na okně vypadat v přirozeném světle.

Okenní doplňky

Součástí každého okna jsou kromě zvláštních výjimek i parapety. Na straně do ulice chrání zdivo okenního otvoru před vodou a uvnitř poskytují prostor třeba okrasným květinám nebo zvědavým kočkám. Jejich rozměry zpravidla vyplynou z projektu oken, vybíráme tak pouze barvu a třeba materiál.

Zastínění a třeba i tepelnou izolaci máme možnost řešit u oken roletou nebo žaluzií, a to zvenčí nebo zevnitř. Rozdíly uvidíte v ovládání, užitném komfortu i ceně. Obecně platí, že stínění umístěné před oknem lépe chrání před nežádoucím horkem, za oknem zase nevyžaduje tolik čištění a méně stojí.

Dalším doplňkem, který stojí za zvážení už během objednávky oken, jsou sítě proti hmyzu. Jejich úloha je nedocenitelná nejen kvůli létajícímu hmyzu, ale i v období výskytu polétavých semen.

pramos

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě PRAMOS, a.s., která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články nebo produkty.

Navštivte firemní profil PRAMOS, a.s. nebo web pramos.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu PRAMOS, a.s. a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (4 komentáře)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace