NEXT 3 minuty

Jaké existují bezpečnostní třídy dveří a co znamenají? Jakou musí vstupní dveře splňovat požární odolnost, tepelnou izolaci nebo odolnost proti povětrnostním podmínkám? A jak se to má se zárubněmi? Právě na tyto i další otázky najdete odpovědi v tomto článku.

Jak vybrat bezpečnostní vchodové dveře do bytu a domu?

Jaká bezpečnostní třída dveří?

Vchodové bezpečnostní dveře do bytu musí mít certifikát 3. bezpečnostní třídy nebo lépe 4. bezpečnostní třídy. Protože bytové dveře (zejména ty v paneláku) jsou často jediným reálným přístupem, je 4. bezpečnostní třída maximem, jakého můžete pro zabezpečení vašich dveří dosáhnout. Výhodou je, že takové dveře mohou být i protipožární, což je zákonná povinnost, a mají i dobré protihlukové vlastnosti.

Venkovní vchodové dveře do domu musí pak kromě bezpečnosti poskytovat i tepelnou ochranu a proto je vhodnější zvolit dveře silnější konstrukce. Toto nejlépe splňují venkovní vchodové bezpečnostní dveře NEXT SD 102 pro 3. bezpečnostní třídu a NEXT SD 121 pro 4. bezpečnostní třídu.

vchodové bezpečnostní dveře do bytu v paneláku, venkovní vchodové dveře do domu, ocelové, kovové

Jakou musí mít bytové dveře požární odolnost?

Ze zákona je povinnost mít v bytě dveře, které mají certifikovanou požární odolnost, která zaručí, že bezpečnostní dveře plní i ochranu požární. Za splnění této povinnosti ručí majitel bytu.

Vchodové dveře do domu vždy s tepelnou izolací

U dveří do domu platí menší zákonná omezení a kromě bezpečnosti zůstává nejdůležitější vlastností tepelná izolace dveří. Zejména pokud nemáte dostatečně velké zádveří nebo je zádveří v přímém kontaktu s kuchyní nebo koupelnou, hrozí v zimě rosení dveří, pokud by neměly odpovídající tepelné parametry. Dveře NEXT mají dostatečné tepelně-izolační vlastnosti a splňují i podmínky pro použití v dotačním programu Nová zelená úsporám.

Odolnost povětrnostním podmínkám

Vstupní dveře do rodinného domu jsou často vystaveny přímému působení povětrnostních podmínek, slunci, dešti i sněhu. Podle českých norem by takové dveře měly mít krytí stříškou, která značně zvyšuje komfort obyvatel a zároveň životnost dveří. Povrch dveří určený speciálně do exteriéru a dokonalé utěsnění obvodu dveří je v takovém případě podmínkou.

Dveře z domu do garáže

U mnoha rodinných domů je dnes garáž součástí domu. V takovém případě je povinností oddělit garáž od domu protipožárními dveřmi. Pro tyto účely nejlépe poslouží bezpečnostní protipožární dveře NEXT SD 101 F, které zároveň zabezpečí prostory domu od méně chráněného prostoru garáže.

Jaké je vhodné bezpečnostní kování jaká a vložka?

Při výběru dveří je zásadní součástí také správný výběr příslušenství. O výsledné bezpečnosti, jakou dveře mají, rozhoduje i bezpečnostní zámková vložka a dveřní kování. Tyto doplňky musejí být minimálně ve stejné bezpečnostní třídě jako samotné vstupní dveře do bytu i domu.

Potřebuji měnit zárubně?

Pokud máte ve vašem bytě ocelové vstupní zárubně, je pravděpodobné, že je nebude muset měnit a přímo do nich osadíte nové bezpečnostní vstupní dveře. Tato možnost se týká obvykle dveří v bytech v paneláku, kde v některých panelech jsou zárubně zality velice kvalitně. Pokud jsou ale původní zárubně slabé, poškozené nebo příliš křivě zazděné, je vhodné je vyměnit za nové, bezpečnostní. V těchto případech nabízíme zesílené bezpečnostní zárubně s vynikajícím těsněním a vysokou odolností. Náš technik vaše zárubně bezplatně prověří, přeměří a nezbytnost výměny posoudí zdarma na místě.

Orientační cenu bezpečnostních dveří NEXT naleznete zde: ceny bezpečnostních dveří.

next_logo

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě NEXT, která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články.

Navštivte firemní profil NEXT nebo web next.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu NEXT a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (3 komentáře)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace