6 minut

Pro výběr vašich oken máte hned tři možnosti. Buďto můžete zvolit okna plastová, dřevěná, anebo hliníková. Co ale obnáší správná péče o každý z těchto typů oken a jak nejlépe prodloužit jejich životnost?

Jak správně pečovat o vaše okna?

Jak správně pečovat o plastová okna

Pokud jste si zvolili plastová okna a nevíte, jak o ně správně pečovat, poradíme vám, na co si dát pozor při jejich údržbě a čištění. V porovnání s dřevěnými okny jsou okna plastová minimálně náročná na svoji údržbu – nemusí je totiž nijak brousit či lakovat jako u předešlého typu. Zároveň je ale stále důležité u nich dodržovat jistá základní pravidla.

Při mytí začněte vždy s rámy oken

Plastová okna jsou nenáročná na péči. Stačí jim věnovat základní pozornost zhruba jednou až dvakrát ročně, čímž zamezíte tepelným ztrátám. Okna si zachovají pěkný vzhled a prodlouží se jejich životnost. Samotná skla jsou umytá během chvilky, zatímco mytí rámů je poněkud pracnější. Proto je z řad odborníků na úklid doporučováno začít jimi na prvním místě a teprve potom umýt samotná skla.

Důležité je umýt okna především z venkovní strany. Odstranit z oken poletující prach, pyl a jiné nečistoty šířící se vzduchem, kterými bývají okna často znečištěna (a to převážně v jarních měsících, kdy všechno v okolí rozkvétá). Tyto nečistoty díky UV záření pronikají až do rámů a je tudíž důležité je z oken odstranit co nejdříve. Čištění pak bude daleko snazší.

Čištění rámů a oken při běžném používání

Plastová okna jsou vyrobena z profilů s hladkým povrchem. Jsou proto snadno omyvatelná. Samotné čištění oken s sebou rovněž nese i několik zásad, které je potřeba dodržovat pro správnou funkčnost.

  • Pro čištění se nejvíce používají běžné prostředky na mytí nádobí (saponáty zředěné vodou).
  • Při čištění rámů dbejte na to, aby čisticí prostředky neobsahovaly hrubé části jako například písek.
  • Nedoporučuje se dále používat drátěnky a podobné prostředky, které vedou k poškrábání.
  • Nevhodné je použití rozpouštědel jako jsou například aceton, benzín, kyseliny a ředidla. Tyto látky mohou vést k poleptání rámu či vyvolání nežádoucí změny zbarvení.
  • Samotné čištění nikdy neprovádějte na sucho, mohlo by dojít k poškrábání rámů.
  • Doporučuje se minimálně jednou za rok vysát a vyčistit nečistoty z kování po obvodu křídla.
  • Promažte jednou ročně kování olejem, zabráníte tak jeho tuhnutí.

Pokud při čištění oken budete dodržovat výše zmíněné rady, odměnou za vaši práci vám budou krásně čistá okna s funkčností na několik desítek let.

white-2563976_1920

Jak správně pečovat o dřevěná okna

Dřevěná okna jsou vyrobena z přírodního materiálu a potřebují pravidelnou údržbu, díky které prodloužíme oknům jejich životnost a předejdeme tak nákladné opravě. Jsou považovány za nejnáročnější materiál na trhu. Pokud jste si pořídili dřevěná okna s povrchovou úpravou přímo z výroby, není potřeba dalších nátěrů v intervalu cca 8–10 let. Okna stačí pouze umýt mýdlovou vodou.

Sluneční žár je považován za největšího nepřítele dřevěných oken. Dbejte proto na pravidelnou kontrolu dřevěných rámů především u oken s orientací na jižní stranu či u střešních oken. Pravidelnou údržbu zaměříme nejen na rámy, ale také na kování a izolace, neboť i ony jsou součástí oken a potřebují naši pozornost a péči.

Ač se údržba dřevěných oken zdá být složitá, není to až tak náročné. Důležité je začít s ní včas – a to především v zimním období, kdy se intenzivněji zaměřujeme na venkovní stranu rámů a dvakrát ročně ji očistíme. Pro čištění využíváme saponát zředěný vodou a důkladně vyždímaný hadřík. Po vysušení zbývá pouze ošetřit dřevo balzámem, jehož různé druhy se od sebe liší v závislosti na lak rámu. Na ošetření oken se využívá startovací sada, kterou výrobci oken dávají většinou jako dárek k nákupu oken. Kupující tak mají možnost se s výrobky seznámit a vyzkoušet si je.

Oprava dřevěných oken při poškrábání

Dřevěná okna mají tu výhodu, že se dají opravit při poškrábání i v domácím prostředí. Místo, kde došlo k poškrábání nebo k odštípnutí, musíme nejprve důkladně zahladit. Využijeme k tomu brusný papír nebo elektrickou brusnou frézku.

Po pečlivém vyhlazení dřeva přichází na řadu tmel na dřevo. Ze zkušeností doporučujeme převážně tmely brousitelné, s jejichž pomocí dosáhneme i do samotných rohů. Tmely se na trhu prodávají v barevném provedení oken. Poškozené místo nejprve vyplníme tmelem, počkáme, až zaschne, a vše pak vyhladíme pomocí brusného papíru do roviny. Při posledním kroku rám nalakujeme a naše práce je hotova.

Jak správně pečovat o hliníková okna

Čištění hliníkových oken je převážně stejné jako čištění těch plastových. Údržba oken je velmi snadná, ale potřebná. Pravidelnou údržbou a péčí docílíte prodloužení životnosti oken.

Čištění rámů a křídel, používané prostředky

Na čištění rámů a křídel se běžně používají prostředky pro úklid domácností (mýdlo, saponát zředěný vodou).

Nedoporučujeme využívat

  • čištění hliníkových rámů na sucho (může zde docházet ke vzniku statické elektřiny a poškrábání rámů)
  • používání prostředků, které obsahují hrubé části – písek
  • používání organických rozpouštědel jako benzín, aceton a kyseliny všech typů
  • ostré předměty jako drátěnky, špachtle, nože a jiné

K čištění a péči o hliníková okna také neodmyslitelně patří preventivní prohlídka všech částí. Údržbu stačí provést jednou ročně, čímž zamezíte možným vadám na funkčnosti.

Údržba jednotlivých částí se provádí

  • promazáním olejem nebo vazelínou ve spreji všech pohyblivých částí kování
  • kontrolou těsnění, odvodňovacích otvorů a prahů
  • revizí všech součástí jako jsou rámy, křídla, zasklení a těsnění
  • dotažením připevňovacích šroubů a vrutů
  • v neposlední řadě také kontrolou funkčnosti kování

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (2 komentáře)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace