4 minuty

WPC (Wood Plastic Composit) jsou dřevoplastové výrobky (profily) vzniklé spojením konkrétního typu dřeva a plastu. Tyto výrobky mají různé výhody jako odolnost proti hnilobám, nepotřebu impregnace, dlouhodobou tvarovou stálost nebo uzavřený povrch bez třísek. Zároveň se ale neobejdou i bez několika nevýhod, konkrétně nižšího zatížení u dutých profilů a křehkosti v případě výrobků s nižším obsahem plastu.

Dřevoplastová (WPC) terasová prkna a plotové desky

Výhody oproti dřevěným výrobkům

Dřevoplast je praktičtější oproti běžným dřevěným výrobkům určeným převážně do exteriéru (klasické i exotické dřevo), a to zejména kvůli krátké životnosti dřeva při přímém povětrnostním kontaktu a opomenutí jeho nutné každoroční impregnace pomocí různých olejů a nátěrů, která je v konečném důsledku velice časově i finančně náročná.

Proto se na trhu objevil výrobek, který, sice za vyšší pořizovací cenu, ovšem skoro s bezúdržbovým provozem, zajistí očekávanou dlouhodobou funkčnost. Je to přibližně 10 let, co se na českém trhu objevily první dřevoplastové profily, které se začaly nabízet jako terasová prkna, plotové desky, soklové či podhledové desky nebo systémy kompletního venkovního zábradlí.

Využití PVC a polyetylenu

Jak samotný název „dřevoplast“ napoví, jedná se o sloučení různého typu plastů s různým dřevěným pilinovým spektrem. Toto spojení je klíčové pro budoucí použití těchto výrobků, kdy mezi pro ně nejvíce využívané plasty patří PVC (polyvinylchlorid) nebo PE (polyetylen). Samotné PVC je přitom dlouhodobě využíváno v exteriéru – například v okenních profilech (od roku 1970) – a je také tvrdší a tvarově stálejší než „levnější“ PE, který se barevně hůře stabilizuje a je měkčí. Už na omak poznáte „mastnější efekt“ PE, který připomíná povrch klasické svíčky, zatímco PVC je neutrální a suché.

PVC navíc zvýrazňuje vůni dřeva ve výrobku a celkový hmatatelný i čichový povrchový pocit je příjemnější u plastu právě na jeho bázi. Mezi vhodné dřeviny, které se po podrcení na frakci (piliny) o průměru do 2 mm ve vysušeném stavu spojují s PVC nebo PE a přitom zajistí tvarovou stálost a pružnost, patří tvrdší dřeviny jako je borovice, buk, dub nebo v případě čínských výrobků bambus.

Barvení dřevoplastu

Dřevoplast – tedy samotné spojení správného dřeva a správného plastu při vysokých teplotách (cca 190 °C) formou kontinuálního vytlačování profilů – ale ještě nezaručí barevnou stálost. Tu naopak zaručuje správný typ barviva, které je vázáno především na správný poměr plastu (pojiva), kterého by ve výrobku nemělo být méně jak 50 % (50 % plast / 50 % dřeva). Tento poměr je hraniční pro získání správných mechanických vlastností a také delší barevné garance v průběhu doby životnosti.

Častým omylem některých uživatelů je požadavek na identickou barevnou sytost výrobků po dobu jejich životnosti (obvykle 25 let), která, díky umístění výrobku směrem k UV záření a povětrnostním vlivům, bude vždy oproti prvotnímu stavu kolísat (bude světlejší) o cca 20 % každých 20 let. Tomuto jevu nelze zabránit a je vhodné počítat s tím, že v případě estetického problému bude nutné například terasová prkna vyměnit nebo otočit.

800px-Wood_plastic_composite_2

Pevnost a povrch dřevoplastových výrobů

Pevnost výrobků je daná samotným tvarem a poměrem plastu ve dřevě. Obecně platí, že čím slabší stěny (pod 6 mm) nebo nižší obsah plastu, a čím více dřeva, tím bude výrobek pevnostně horší. Jsou ovšem aplikace, u kterých nejsou vyžadovány tak přísné pevnostní parametry – například dřevoplastové obklady soklů nebo podhledů. Naopak u klasických domácích teras a balkonů s nízkou zátěží a menší frekvencí osob jsou duté terasové profily do 6 mm síly stěn vhodné. U průmyslových aplikací venkovních podlah (restaurace, mola, pódia) jsou však vhodnější plné (ne duté) profily, stejně jako plné profily pro výrobu zahradního nábytku a venkovních laviček či plotů (plotovek).

Povrch jednotlivých WPC profilů může připomínat strukturou a ražbou dřevinu díky natavené horní vrstvě kopírovacím válcem přímo na výrobní lince v průběhu extruze (vytlačování), nebo může být také v průběhu výrobního procesu kartáčovaný či broušený pro zvýraznění pocitu a vůně dřeva.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmy z oboru a ony se vám samy ozvou!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (3 komentáře)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace