EURODECK 4 minuty

Pojďme se krátce podívat jak na vztah dřevěných oken k životnímu prostředí a jeho majitelům, tak i na dřevo jako ekologicky šetrný materiál, jeho vlastnosti a vliv na bezpečnost a pohodu v domácnosti.

Dřevěná okna a životní prostředí

Dřevo je skutečně ekologický materiál

Vytvoření řeziva a jeho příprava k výrobě pohltí až šestkrát méně energie než u PVC, což znamená menší množství emisí a menší spotřebování paliv. Dřevo navíc v průběhu růstu pohlcuje velké množství kysličníku uhličitého z atmosféry, přičemž každý krychlový metr dřeva potřebuje jednu tunu kysličníku uhličitého, aby se mohl rozvíjet. Dřevěná okna je možné téměř stoprocentně předělat – dřevo může být využito jako materiál pro topení nebo k výrobě třískových desek, zatímco sklo a hliník je možné po přetavení opět použít k další výrobě.

I když nebude dřevo opět využito, podlehne přirozenému rozložení – a to na rozdíl od PVC, které, jakmile je uvedeno do prostředí, navždy v něm zůstane. V globálním měřítku je méně než 1 % PVC recyklováno. Jedna z příčin tak malé recyklace je vysoký výskyt chlóru v PVC (56 %) a složek, které se využívají k výrobě této suroviny (mj. ropy). Z tohoto důvodu je proces recyklace nákladný a zabere velké množství času. Tento fakt způsobuje, že PVC, které přestalo plnit svůj účel, se ocitá na smetištích, mizí v moři, je spáleno nebo znečišťuje krajinu.

Víte, že strom, ze kterého je nové okno vyrobeno, spotřeboval při svém růstu velké množství oxidu uhličitého, tedy plynu, který největší měrou přispívá k prohlubování skleníkového efektu? Nebo že ho vzrostlý strom spotřebuje více než deset kilogramů za jedinou hodinu? Tedy tolik, kolik ho za stejnou dobu vydýchá deset lidí?

A jistě víte, že dřevo je obnovitelný materiál a jak příznivý vliv mají lesy na zadržování vody v krajině nebo zabraňování eroze půdy. Zkrátka že je o dřevěném okně proč uvažovat.

Dřevěná okna jsou flexibilnější a mají větší možnosti při aranžování

Okna s netypickým tvarem jsou častěji vyráběna ze dřeva, protože to má mnohem tužší konstrukci. Dřevěná okna s netypickými tvary mohou mít v podstatě libovolné rozměry, kdy jsou omezeny pouze velikostí okenních tabulí dostupných na trhu a pevností kování. Díky tomu můžeme vyrobit např. obloukové balkonové dveře.

Je potřeba mít na paměti, že okno je výrobek, který bude používán ještě mnoho desetiletí. Dřevěné okno je možné mnohokrát přemalovat, pokud ho chcete přizpůsobit k barvě interiérů apod., což u PVC není možné. Kromě toho v případě drobných poškození a poškrábání je možné dřevěný rám lehce opravit s malými náklady, plastové okno však zůstane poškozené, dokud nebude vyměněno.

Udržitelnost znamená stálou produkci obnovitelné suroviny dřeva při zachování všech ostatních funkcí lesa.

Dřevo je bezpečnější

V případě požáru se plastová okna roztaví, přitom se uvolňují škodlivé a jedovaté látky. Díky impregnaci si udržují dřevěná okna při požáru svou nosnost tak dlouho, dokud nepuknou skleněné tabule, což není případ plastových oken, protože ty se roztaví již dříve.

Dřevo je přirozeně zvukotěsné

Města dnes trpí nejen vyšším znečištěním vody a vzduchu, ale také hladina hluku se stále zvyšuje. Lidé, kteří bydlí v hlučných oblastech, jsou vystaveni hluku z dopravy, továren nebo staveb. A přitom je obecně známé, že klidný spánek hraje důležitou roli při regeneraci těla a pro lidské zdraví celkově. Je dokázáno, že 90 % hluku zvenčí vniká do domu skrz okna a dveře. Proto mohou zvukotěsná okna a dveře (tzn. dřevěné rámy spolu s izolačním sklem) podstatně zlepšit pohodlí a kvalitu života v našem vlastním domově, kde chceme v klidu odpočívat. Zvukotěsná okna mohou být samozřejmě používána také v kancelářích pro vytvoření lepšího pracovního prostředí.

Máme zodpovědné partnery

Náš dodavatel skla – největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě, AGC Glass Europe, cítí zodpovědnost za to, aby bylo zajištěno, že budoucí generace zdědí svět, který se rozvíjí udržitelným způsobem.

Věděli jste například, že na každou tunu CO2, kterou výrobce skla vyprodukuje, se téměř 10 tun ušetří díky použití těchto kvalitních skel v průběhu celé jejich životnosti? Vyplynulo to ze sledování celkové uhlíkové stopy operací AGC Glass Europe. Velmi povzbudivé výsledky, které ukazují, že dokonce i „těžký“ průmysl jako je sklářství může mít celkově velký přínos pro společnost.

Zdroj textů: http://www.eurodeck.cz. Zdroj obrázků: http://www.eurodeck.cz.
eurodeck

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě EURODECK, která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články.

Navštivte firemní profil EURODECK nebo web eurodeck.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu EURODECK a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (12 komentářů)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace