Maron CZ s.r.o. 3 minuty

Přední český výrobce a dodavatel pergol, společnost Maron CZ, v krátkosti představuje 6 kroků, které byste měli dopředu promyslet, než se pro pořízení pergoly rozhodnete.

6 kroků k vysněné pergole: na co nezapomenout?

Za chvíli tu máme jaro a vy jste zatoužili po příjemném posezení v zahradě, které můžete využívat po celý rok? Potom je zahradní pergola ideální volbou. S její stavbou můžete začít hned potom, co si vše důkladně promyslíte, a to zejména vhodné místo v zahradě a náklady, které do stavby pergoly chcete investovat. Od vaší vysněné pergoly vás tak dělí pouhých 6 kroků, které jsme pro vás shrnuli do následujících odstavců.

1. Povolení ke stavbě

Stavební povolení je nutné řešit u staveb s výškou 5 m a se zastavěnou plochou větší než 25 m2. A protože pergoly takových rozměrů nedosahují, je pravděpodobné, že u nich stavební povolení nebudete muset řešit. Rozhodně se o tom ale předem ujistěte.

2. Vhodné místo v zahradě

Přejete si pergolu fixovanou ke stěně domu, nebo raději samostojnou v zahradě? Vyberte pro ni takové místo, které vám bude nejvíce vyhovovat v každém ročním období. Zafixovaná pergola přímo u domu se skvěle hodí jako zasklená a zastřešená terasa nebo jako stání pro auta. Samostojná pergola pak láká k příjemnému relaxu dál v zahradě.

3. Příprava náčrtu

Nyní, když máme detailně promyšlený plán, kam pergolu v zahradě umístíme, přistoupíme k dalšímu kroku, kterým je jednoduchý náčrt pergoly. Náčrt nám blíže ukáže přesnou velikost pergoly a přibližné množství spotřebovaného materiálu. Velikost pergoly je závislá zejména na jejím využití a pokud bude tedy pergola sloužit jako kryté stání pro auta, bude zřejmě větší než pergola sloužící pro posezení. Můžeme si vzít provázek, vést ho přesně podle hranice pergoly a tak si vytipovat velikost půdorysu.

4. Materiál pergoly

Dřevěné pergoly jsou zlatou klasikou, ale mají dnes již vcelku silného konkurenta – pergoly hliníkové. Ty jsou velmi elegantní a skvěle doplňují moderní bydlení. Pokud chcete pergolu využívat i v zimě, myslete také na její zastřešení a boční rolety.

Tecnicstil-3

Reverse-4

Opera-5

Opera-2

5. Základová deska a vhodná podlaha

Pro pergolu vybíráme nejlépe rovnou pevnou plochu. V bodech, kde budou stát hlavní sloupy vyhloubíme základové jámy, které se zalijí betonem a zapustí se do nich kotevní technika. Ke dřevěné i k hliníkové pergole se skvěle hodí dřevěná podlaha, ale samozřejmě záleží na vašich preferencích. Vybírat totiž můžete i z jiných materiálů, jako je například dlažba.

6. Konstrukce a střecha

Nosná konstrukce se skládá z hlavních sloupů a horních trámů. Konstrukce ze dřeva se nejprve namoří, aby dřevo vydrželo dlouhá léta jako nové, a následně se natře protipožární vrstvou. Střechu uzpůsobíme přesně podle vašeho přání, přičemž nejčastějším střešním řešením je u pergoly klasická mřížka, na výsluní se ale v poslední době dostávají důmyslná střešní řešení, díky kterým lze pergolu pohodlně využívat i v zimě. Pohyblivé zastřešení pergoly je inteligentním řešením, které se přizpůsobí i nepříznivému počasí a můžete ho ovládat dálkovým ovládáním. Pohyblivé zastřešení nabízí odolnost a dlouhou životnost.


Pokud toužíte po skutečně luxusní pergole s prvotřídním italským designem, potom si můžete prohlédnout řadu pergol Vision.

logo (13)

Rádi byste se dozvěděli bližší informace o firmě Maron CZ s.r.o., která článek vytvořila? Můžete si prohlédnout její další články.

Navštivte firemní profil Maron CZ s.r.o. nebo web maron.cz.

Zaujalo vás téma článku, produkt nebo služba?
Poptejte nezávazně a zcela zdarma firmu Maron CZ s.r.o. a ona se vám sama ozve!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními!

Názory k článku (8 komentářů)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace